Борисов: Да се вземат всички мерки за спиране на заразата от чума по животните!

Борисов: Да се вземат всички мерки за спиране на заразата от чума по животните!

Борисов: Да се вземат всички мерки за спиране на заразата от чума по животните!

„Няма друга европейска или световна практика, за това което правим за животните, в местата с огнища на заразни болести”, каза в началото на заседанието премиерът Бойко Борисов.

Той разпореди на министъра на земеделието Румен Порожанов да даде информация как се действало при подобни случаи по време на управлението на БКП преди 1990 година. „Армията затваря и загражда района и се действа по същия начин, уточни той. Има държави в които всичко се изгаря в десеткилометрова зона по границата”, каза Борисов, цитиран от БТА. 

„Упрекът ми към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е, че трябва да се проявява максимална човечност. Тази зараза трябва да се прекрати, иначе ще трябва да се избият много повече животни. Разпоредих на границата с Румъния да се сложат електропастири за спиране на заразата (срещу навлизане на болестта Африканска чума по свинете), но се оказа, че има опасност за децата”, посочи той.

Борисов нареди на министрите да направят всичко необходимо за спиране на чумата по дребните животни. „Ако заразата се разпространи, обезщетенията ще са за стотици милиони лева”, заяви той.

„Проявете съчувствие и човещина и бързо плащайте. Убедете хората, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция”, посочи премиерът.

„Вземете всички мерки за дезинфекция”, заяви отново Борисов.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ