Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани

100

Министър-председателят Тереза Мей е потвърдила пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания.

На среща днес двамата са обсъдили подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма, съобщиха от пресслужбата на МС.

Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, казала Тереза Мей. Тя подчертала ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Британският премиер посочила, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкнала Мей.

За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно, ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище  - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим, казала Тереза Мей.

Премиерът Борисов посочил, че като страна от региона и в същото време част от Европейския съюз, България ще продължи да подпомага развитието на държавите от Западните Балкани и установяването на добросъседски отношения между тях. Това е правилният път и вашата ангажираност по темата, както и позициите на колегите от Европейския съвет ми дават повече увереност, че ще успеем да направим процеса необратим, казал министър-председателят.

По време на двустранната среща било отбелязано и отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността.

Очевидно напускаме ЕС, но не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме сътрудничеството с партньорите ни, казала британският премиер. Тя благодарила за личната ангажираност на министър-председателя Борисов за отличните двустранни отношения в тази област. Премиерът Борисов посочил, че съвместната работа трябва да продължи, особено в противодействието на тероризма и организираната престъпност.

Не мисля, че някой в Европа се съмнява, че трябва да бъдем още по-сплотени с Великобритания в това отношение, коментирал българският премиер.

Борисов посочил също, че ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на охраната на външните граници. По думите му с повече политическа воля може да се постигне много по-голяма ефективност на огромните средства, които се отделят за справяне с миграционния проблем, и да има безспорни резултати, които да се почувстват от европейските граждани.

още от Политика
19
Събота
Януари