Борисов качи Вучич на хеликоптер, показа му "Балкански поток"

Борисов качи Вучич на хеликоптер, показа му Балкански поток

Борисов качи Вучич на хеликоптер, показа му "Балкански поток"

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич, който е на визита днес у нас инспектираха с хеликоптер строителството на "Балкански поток".

Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в България. За цялостната реализация за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции - КС "Расово" и КС "Нова Провадия". Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток". 

"Всичко е по правилата на Европейския съюз", подчерта премиерът Борисов при инспекцията.

Българският премиер обясни на сръбския президент, че паралелното изграждане на "Балкански поток" и интерконектора между България и Гърция е много важно за диверсификацията на доставките на природен газ в региона. Борисов обясни, че строящите се компресорни станции по трасето на българска територия са с най-съвременно американско оборудване и ще дават възможност природният газ да се движи във всички посоки. Освен това по трасето ще може да преминава както руски природен газ, така и този от газовата връзка на България с Гърция от терминала в Александруполис. 

Борисов и Вучич разгледаха и подземното газово хранилище "Чирен", което се използва за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като активният му капацитет е 550 млн. куб. метра. С развитието на газовата мрежа на територията на страната и в региона ще се насърчи търговията с природен газ, ще се повиши пазарната конкуренция и ще допринесе за функционирането на ликвиден газов пазар.

С цел развитието на "Чирен" като търговско хранилище се работи по неговото разширение. Планираното разширение се състои от поетапно увеличаване на обема на хранилището - по-големи обеми складиран газ, увеличено налягане на горивото в резервоара, по-голям дебит на всекидневно нагнетяване и добив. Проектът предвижда увеличаване на обема работен газ до 1 млрд. куб. метра и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване до 8 - 10 млн. куб. метра/ден. За целта ще се сондират 10 нови експлоатационни сондажа, както и 3 наблюдателни. През 2019 г. започна изпълнението на 3D сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура. Проучванията се съфинансират от Механизма за свързване на Европа - безвъзмездните средства са до 3 900 000 евро (50 процента от стойността на проучването). 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ