Борисов нареди да се засили капацитета на болниците с интензивни легла

Борисов нареди да се засили капацитета на болниците с интензивни легла

Борисов нареди да се засили капацитета на болниците с интензивни легла

Премиерът свика работно заседание на Националния оперативен щаб, на което разпореди да се засили капацитета на болниците с интензивни легла. Това се случва след двесудмичен ръст на случаите на заразени с коронавирус в страната. Само през вчерашния ден са установени 140 нови заразени, други четирима са починали. 

Борисов разпореди на министър Кирил Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

"Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно. По света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. 

"Усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

"Капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията", отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ