Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството за промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде БГНЕС.

Борисов каза, че решението е взето във връзка с препоръките на Венецианската комисия и че още днес то ще бъде изпратено до заинтересованите комисари.

По думите му първоначалната идея е била тримата големи в съдебната система да имат еднаква подсъдност, но заради съображенията на комисията е било взето решение наказателна отговорност да се търси само на главния прокурор.

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че новият независим прокурор, който ще разследва главния, ще се избира с 2/3 квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на ВСС.

Премиерът Борисов коментира и партийните субсидии, като заяви, че ГЕРБ продължават да са против тяхното увеличение, но са подкрепили промяната те да станат 8 лева на спечелен глас, защото в противен случай е нямало да има кворум за приемането на Бюджет 2020. Той обаче подчерта, че обсъжданията на субсидиите продължават.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ