нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов: Няма място за критики по уччастието ни в "Три морета"

Снимка от официалния фейсбук профил на премиера Бойко Борисов

"Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството, е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата "Три морета", заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата. 

"Уверихме нашите партньори - 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти", добави още Борисов. 

Премиерът обърна внимание, че сме шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета“. Националната координация на формата от българска страна също е на много високо ниво, като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева. 

"България вече реално работи по тази инициатива – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ. Тук не е само газовите връзки, тук са магистралите, жп линиите, интернет свързаност на целия регион, суперкомпютърът, който януари месец ще влезе в действие", подчерта премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят коментира и визитата на президента Радев в Естония. "Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициатива догодина. Нещо повече - на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България в тази инициатива", заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че Росен Плевнелиев е първият български президент, който присъедини България в тази инициатива. 

"Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем", добави министър-председателят и изрази надежда да няма повече спекулации по темата.  Той направи коментара по повод реакция от "Дондуков" 2, че "доброжелател" е подал информация до властите в Естония за това, че Радев е бил в контакт със заразения с коронавирус шеф на ВВС ген. Димитър Петров. След установяването на положителния тест на генерала, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е бил по едно и същ време с държавния глава контактен с шеф на ВВС се самоизолира доброволно. А визитата на президента в Естония бе прекратена предсрочно.

 

още по темата
още от Политика