Борисов: Рано е да говорим за ресорите в ЕК, нашият ще е модерен и достоен за България

Борисов разглежда обновената учебна и спортна база на НСА след откриването днес. Снимки от фейсбук профила на премиера

Въпросът кой какъв ресор получава в новата Европейска комисия ще започне да се коментира едва (кой знае защо?!) след като Италия представи своя кандидат за еврокомисар. Това заяви премиерът Борисов в отговор на журналистически въпроси днес по повод появилата се преди два дни предварителна и неофициална информация от дипломатически източници в Брюксел, съпътствата и от чернова на списък с разпределение. Според тази информация в бъдещата ЕК за България било предвидено да получи ресор"Образование и култура". Тази информация най-вероятно не е достоверна, заяви по-рано днес в предаването "Тази сутрин" по bTV евродепутатът Емил Радев. Самата Еврокомисия я опроверка, допълни той. "Съвсем в ранна фаза на структуриране на новата ЕК сме, а докато няма напълно структурирана ЕК, няма как да се каже, че една или друга държава е договорила даден ресор", поясни той.

За ресори е грешно да се говори, защото все някоя държава ще отреагира, заяви по-късно и премиерът. "Аз съм убеден, че имаме ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем ще е достоен за България. Поне три пъти ще бъде по-голямо финансирането от досегашния.", подчерта той.

Борисов изрази мнението си по темата след откриването на обновената материално-техническа база на Националната спортна академия, където участва в церемонията.

"Близо 1 милиард лева се отпускат за образователна инфраструктура в страната. За мен беше удоволствие да открия днес модернизираната учебна база на Националната спортна академия „Васил Левски“ на ул. „Гургулят“ 1.", написа по-късно в профила си във фейсбук той. Общото финансиране на обекта е 3 755 636 лв., като националното финансиране е в размер на 525 000 лв. "Радвам се, че не позволихме да бъдат откраднати бази, които струват десетки милиони, и ги дадохме на спортната академия да ги стопанисва. Обновяването на материално-техническата база на НСА и подобряването нa учебния процес ще улеснят въвеждането на нови методи на обучение и ще стимулират както младите хора, така и преподавателите.", посочва премиерът. 

След официалната част Борисов обиколи обновените учебни и спортни зали и дори пробва чиновете.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ