Ще има ли оставки заради водната криза? Борисов ще говори с коалиционните партньори

Ще има ли оставки заради водната криза? Борисов ще говори с коалиционните партньори

Ще има ли оставки заради водната криза? Борисов ще говори с коалиционните партньори

Ще се стигне ли до оставка на министъра на околната среда Нено Димов заради водната криза в Перник -  премиерът ще обсъди този въпрос с коалиционните партньори. Това заяви самият Борисов в отговор на въпроси от журналисти след края на Консултативния съвет за национална сигурност в президентството днес. Той направи коментар по повод започналата днес акция на МВР, ДАНС и специализираната прокуратура в Перник. 

„Борбата с корупцията има материално измерение. Прокурорите са господари на производството. Моите поздравления за работата им. Колегите от МВР и ДАНС работиха активно седмици наред“,  отбеляза още Борисов за спецакцията за водната криза в Перник. "Нека изчакаме да се свърши работата и тогава ще мислим за другото", допълни премиерът в отговор на друг въпрос кога евентуално се очаква да разговаря с коалиционните партньори за съдбата на Нено Димов, който е министър от квотата на "Обединени патриоти"

Изказването му идва няколко часа, след като специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, започна разследване в град Перник. Спецчастите влязоха във ВиК-Перник и в областната управа във връзка с проверки около водната криза в града. Такива действия се провеждат и в сградата на Министерството на околната среда и водите.

По информация на NOVA са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на местното ВиК - Иван Витанов. Засега обаче главният прокурор не е потвърдил информацията.

Иван Гешев вече проведе среща с кмета на града, на която го уведоми как протича разследването по досъдебното производство. Проверява се дали има източване на язовира в Перник, както и ремонтът на язовирната стена.

Припомняме, че в края на миналата година главният прокурор взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост, които в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир „Студена“ и какви са били водните загуби през въпросния период. Трябва да се изясни извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира. Предмет на разследването са длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В понеделник главният прокурор трябваше да се срещне с лидера на БСП Корнелия Нинова по нейно искане във връзка с водната криза. Часове преди срещата обаче бе обявено, че тя няма да се проведе с обяснението, че Нинова се опитва да използва прокуратурата за политически цели.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ