Борисов се скара на АПИ заради винетките за живеещите около София

Борисов се скара на АПИ заради винетките за живеещите около София

Борисов се скара на АПИ заради винетките за живеещите около София

„Няма да има винетки за живеещите около София. Те са част от града. Още днес хората трябва да бъдат информирани, че няма да е нужно да си купуват винетки“. Това каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на правителството. Той се скара на шефа на АПИ и му нареди да отиде във всеки център на населено място около София, за да разясни на хората, че няма да плащат винетки. 

„Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца? А, защо ми правите номер? Нали знаеш, колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места винетки?! На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Е, защо ми го правите?“, попита Борисов. 

 

 

Повод за яростта на премиера стана вчерашният протест на жители на Нови Искър, които възроптаха срещу това, че трябва да плащат винетки, за да пътуват до София. В момента винетка се изисква за пътищата до Банкя, Панчарево, Нови Искър, както и Северната скоростна тангента, въпреки че са райони на Столична община. Към момента близо десет участъка на територията на общината са част от платената републиканска пътна мрежа. Междувременно стана ясно, че е била счупена една от камерите на тол системата, която следи за платени тол такси и винетки, на пътя за Бистрица.

От своя страна председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски увери, че нито един шофьор, който е преминал или ще премине по пътищата в границите на Столичната община няма да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече се осъществява контрол.

„Въпрос на време и на договорка на финансови параметри между Столична община и АПИ е отпадането на нуждата от винетки по Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община“, каза Георги Терзийски.

От ВМРО пък веднага предложиха решение на спорния въпрос - промяна в Закона за пътищата.

„Има правна възможност по Закона за пътищата да бъдат изключени от системата за платено преминаване пътищата между София и населените места, които са част от общината. Това е предложение, което сме коментирали с колеги от ГЕРБ включително. Предложението е готово, ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание“, заяви председателят на транспортната общинска комисия Карлос Контрера през журналисти в парламента. Той мотивира промените и с обществения транспорт.

„По действащата правна рамка към този момент автобусите на градския транспорт също трябва да заплащат тол такса. Това е превоз, който се субсидира от Републиканския бюджет и от бюджетите на общините. За София става въпрос за 168 автобуса, които от 1-ви март ще трябва да заплащат тол такси. Това са разходи за над 1,3 – 1,5 млн. лв. само за Столична община“, уточни Контрера и апелира народните представители в бърз оперативен порядък да внесат за разглеждане промените в закона за пътищата, според които се планира и автобусите на градския транспорт да бъдат изключени от тол системата. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ