Борисов се яви в парламента, обясни защо ще строим "Белене"

Борисов се яви в парламента, обясни защо ще строим Белене

Борисов се яви в парламента, обясни защо ще строим "Белене"

Позицията на държавата за АЕЦ „Белене“ се промени, защото сега имаме сериозни оферти и знаем детайли около строежа. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов. Той се яви в пленарна зала в деня за парламентарен контрол, за да отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев относно националната политика на правителството на Република България за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси. Контекстът обаче е разразилият се наскоро шпионски скандал с ареста на председателя на Национално движение "Русофили", Николай Малинов и последвалите забрани, наложени от прокуратурата на генерала от запаса и бивш агент на КГБ Леонид Решетников, както и на близкия до Кремъл руски бизнесмен Константин Малофеев.

Имаше период, в който държавата се беше отказала от строежа на централата, но сега обстановката е променена, заяви Борисов. „Тогава не знаехме колко е ескалационният индекс, колко струва централата. Имахме огромни задължения и арбитражен съд в Париж. Нямахме подписан договор, за да знаем каква ще е цената и колко ще се оскъпи през времето. И затова и бяхме против“, обясни премиерът. Той припомни, че в момента са подадени 12-13 оферти и някои от тях действителност заслужават внимание. „От едната страна е Държавната енергийна държавна компания, а от друга Южнокорейската ядрена и консорциум, който е сглобен от страна на „Росатом“, тъй като ние през това време си платихме реакторите, спасихме 90 милиона лихви и на практика хипотезата сега е съвсем различна, отколкото беше преди относно АЕЦ „Белене“, посочи премиерът.

Не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия, заяви още в отговор на въпроса на Кутев Бойко Борисов. „В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво ще се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират. Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията“, допълни Борисов, цитиран от "Фокус".  „Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, добави още премиерът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ