Борисов се закани да смени ръководството на КЕВР заради прогнозата за по-скъпо парно

Борисов се закани да смени ръководството на КЕВР заради прогнозата за по-скъпо парно

Борисов се закани да смени ръководството на КЕВР заради прогнозата за по-скъпо парно

Още днес ще се опровергае прогнозата за 20% увеличение на парното. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекция на завършения обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка.

Изказването му идва ден, след като КЕВР обяви ново увеличение на цените на парното, които днес трябва да се обсъдят на заседание на регулатора. Предвижда се цената на топлото за София да се увеличи с 22%, а с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград. За Велико Търново поскъпването ще е с 9 процента, за Варна - с 8%, а за Плевен - с 3 на сто. Поевтиняване с 2% при тецовете на газ е предвидено само за Пловдив. Предложенията за нови цени на парното са формирани на базата на изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли следващата година.

Борисов припомни, че България е успяла да договори намаление в цената на природния газ с „Газпром“ в размер на повече от 42 % и то със задна дата. И добави, че след тежките преговори с „Газпром” сега „КЕВР прави глупости”.

„Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят за такива неща. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди-какво си. Те излизат и казват: ще вдигнем с 20 % цената на „Топлофикация“. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха, и при Орешарски не вдигаха цената, и като всеки един продукт – това се плаща“, заяви премиерът Бойко Борисов във видео в профила си във Фейсбук.

„КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, каза още Борисов и се закани да говори с депутатите по повод мандата на настоящото ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ