Борисов: Ще помогнем на кметовете на малките населени места

Борисов: Ще помогнем на кметовете на малките населени места

Борисов: Ще помогнем на кметовете на малките населени места

С промени в закона ще помогнем на малките кметове. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителните дейности по АМ „Хемус“ в участъка Ловеч – Плевен. Изказването му под формата на видеоклип в профила му в социалната мрежа, дойде по повод мълчалив протест на кметове на малки населени места в Калофер днес сутринта с искане всяко населено място да има своя финансова рамка, която кметът на общината да е длъжен да изпълни, а не както сега – по своя преценка. Те настояват още прагът за избор на кметове на кметства да бъде върнат на 100 души, защото сега над 270 хил. души са лишени от правото сами да избират кмет.

„Малките кметове ги свързах с Кирил Ананиев и в четвъртък ще се срещнат. Ако трябва, да се промени  законът и за финансирането. Има по-големи кметове, които отпускат на малките населени места парите. Ние ги преведеме, те не им ги дават, така че това ще го отрегулираме в закона и може би имат право до 100 човека, където има населени места, да може да си правят изборите местните, да си избират и там, защо да им го назначаваме, може да си го избират хората“. “, добави Борисов. 

 

По повод строителните дейности по автомагистралата премиерът каза: „Над 4000 души работят на трасетата на „Хемус“. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на „Хемус“, което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна. Ето защо сме осигурили целия необходим финансов ресурс за „Хемус“. Изграждането на магистралата е необратим процес“.

Борисов добави, че в края на ноември ще бъде пусната и отсечката на АМ „Хемус“ от Търговище за Варна. 

Никой преди нас дори не си е помислял да построи АМ "Хемус". Ние ще я направим и ще я оставим за поколенията. През 2024...

Posted by Boyko Borissov on Monday, September 21, 2020

„По цялото трасе от Велико Търново до София не може да си представите какво правят българските строители от цялата страна. Огромен напредък има. Тунелът и мостът се минават за по 10 секунди. Машините са накацали по скатовете. Като се каже Дунавска равнина и хората мислят, че е равно, но трябва да минете, за да видите какво е. В края на ноември ще пуснем отсечката от Търговище за Варна и сега 30 км от Търново. При Видин се строи много, както и в отсечката при Ботевград“, посочи Борисов. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ