Бразилия: Вместо на избори, Лула отива в затвора

Бразилия: Вместо на избори, Лула отива в затвора

Бразилия: Вместо на избори, Лула отива в затвора

Бразилският Върховен съд отхвърли молбата на бившия президент Луис Инасио Лула да остане на свобода, докато не се изчерпят всички възможности да обжалва 12-годишната си присъда, съобщи Франс прес

Лула беше осъден на затвор за корупция. До момента той беше фаворит за президентските избори през октомври и можеше да се върне на власт 8 години след последния му мандат.

Върховният съд отхвърли с 6 на 5 гласа искането му да остане на свобода при обжалването на присъдата, което може да продължи месеци.

72-годишният политик, ментор на бившата президентка Дилма Русев, бе осъден по най-големия скандал в историята на страната – „Петробрас“.

През юли м.г. Лула получи 9,5 г. затвор по обвинение, че е получил триплекс на брега на морето от строителна компания в замяна на обществени поръчки. При първото обжалване в средата на януари вместо да бъде отменена или намалена, присъдата бе увеличена на 12 години и 1 месец.

След сегашното решение на Върховния съд бившата икона на левите в Бразилия вероятно ще влезе в затвора идния вторник.

„Бразилският народ има право да гласува за Лула, кандидата на надеждата. Неговата кандидатура ще бъде защитавана на улиците и пред всички инстанции до последно“, обяви в Twitter Работническата партия, основана през 1980-те от Лула.

Въпреки корупционния скандал Лула, който има 2 президентски мандата, продължава да се смята за политик „близо до народа“ и разполага със значителен брой гласове, особено в бедните райони на североизток.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ