Бразилски съд разследва президента Болсонаро

Бразилски съд разследва президента Болсонаро

Бразилски съд разследва президента Болсонаро

Върховният електорален съд на Бразилия (TSE) реши да стартира разследване срещу крайнодесния президент Жаир Болсонаро заради негови изявления, в които твърди, че ще има измами на президентските избори догодина, предаде „Ройтерс“.

Държавният глава, който се очаква да се кандидатира за втори мандат на поста през 2022 г., многократно е казвал, че системата за електронно гласуване в Бразилия е уязвима на измами, а по-рано негови поддръжници протестираха в няколко града с призив за промени в системата.

От TSE са гласували да разследват Болсонаро, след като той обвини членове на съда в съучастие в поддържането на системата за гласуване, която би помогнала на бившия ляв президент Луис Инасио Лула да Силва да се върне на власт.

Лидерът все повече настоява за приемането на хартиените бюлетини, които могат да бъдат одитирани, формирайки смесена система, при която електронните урни също биха разпечатвали разписки, които могат да бъдат разгледани, ако някой резултат бъде оспорен.

Вчера 18 активни и бивши членове на Върховния съд на Бразилия, които изпълняват и функциите на съдии в TSE, обявиха, че избирателната система е свободна от манипулации. В изявление те коментираха, че страната „е елиминирала историята на изборните измами“.

Критиците отбелязват, че Болсонаро, подобно на бившия президент на САЩ, Доналд Тръмп, сее съмнения в изборите, за да си проправи път към това да не приеме евентуално поражение през 2022 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ