Бразилският президент не доказал, че е жив и останал без пенсия

Бразилският президент не доказал, че е жив и останал без пенсия

Бразилският президент не доказал, че е жив и останал без пенсия

Бразилският президент Мишел Темер остана без пенсия за ноември и декември 2017 г., тъй като не е представил на държавните институции доказателство, че е жив, съобщи местната телевизия Globo.

Според бразилското законодателство, пенсионерите са длъжни всяка година да подновяват регистрацията си пред пенсионните власти. Процедурата се нарича „доказателство за живот“ и трябва да се извърши през месеца, когато пенсионерът е роден.

77-годишният Темер е пенсионер от 1999 г. - от навършването на 58 години. Тогава е заемал длъжността прокурор на щата Сао Пауло и пенсията му е 14 216 долара. Като президент получава и заплата, която заради пенсията е временно намалена на 7000 долара.

Пенсионната служба съобщи, че президентската администрация е изпратила вече документите за възстановяването на пенсията на президента. Той не декларирал, че е жив заради недостиг на време.

Куриозната случка се разиграва на фона на опитите на Темер да реформира пенсионната система. Засега те срещат съпротива и президентът не може да събере достатъчен брой депутати в подкрепа на реформата.

Според проекта пенсионната възраст за мъжете трябва да стане 65 г., за жените – 62.  Сега пълна пенсия се отпуска по формулата 85/95: за мъжете сумата от възрастта и трудовия стаж трябва да е най-малко 95 г., а за жените 85. Полицаите, военните, преподавателите и различни други професии имат право да се пенсионират по-рано, припомня ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ