Бразилският върховен съд забрани на Лула да Силва да се кандидатира за президент

 Бразилският върховен съд забрани на Лула да Силва да се кандидатира за президент

Бразилският върховен съд забрани на Лула да Силва да се кандидатира за президент

Съдия от бразилския Върховен съд отхвърли последното обжалване на намиращия се в затвора бивш президент Луиз Инасио Лула да Силва срещу наложената му забрана да участва като кандидат в президентските избори другия месец, предаде Ройтерс.

Юридическият екип на Лула, който излежава присъда за корупция, искаше той да бъде допуснат да бъде кандидат на своята Партия на трудещите се въз основа на препоръка на комисията на ООН за човешките права, че той може да направи това от затвора.

Съдията обаче отхвърли жалбата и обяви решението на уебсайта си. Юристите на Лула обявиха, че ще обжалват отказ.

Лула, който е най-популярният политик в Бразилия с сериозни шансове за победа в изборите, излежава 12-годишна присъда за корупция. Неговата партия твърди, че той е невинен и настоява той да бъде неин кандидат в изборите на 7 октомври, информира БТА.

Според Ройтерс в тази ситуация партията вероятно ще смени Лула с неговия кандидат за вицепрезидент - бившия кмет на Сао Пауло Фернанду Адад, който обаче не е така изявен фаворит в надпреварата, както Лула.

Три източника от Партията на трудещите се заявиха, че Лула ще се откаже от кандидатурата си за президент и ще обяви това в писмо, което ще връчи на Адад на тяхна среща в понеделник.

В това писмо Лула, който остава най-популярният политик в Бразилия, ще призове привържениците си да гласуват за Адад.

Партията на трудещите се има срок до вторник да регистрира Адад като кандидат за президент.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ