Британски депутати възмутени, че трябва да се връщат в парламента

Британски депутати възмутени, че трябва да се връщат в парламента

Британски депутати възмутени, че трябва да се връщат в парламента

Главната Камара на общините в британския парламент се завръща обратно на работа, съобщава PMnews. Това предизвика редица възмущения сред депутатите, които не са сигурни, че е подходящо толкова хора да се събират в една зала предвид ситуацията с пандемията.

До момента заседанията на парламента бяха дистанционни, а гласуването се осъществяваше електронно. Консерваторите на премиера Борис Джонсън внесоха предложението за възобновяване на нормалната работа, като след ожесточен дебат, то беше прието  с 261 гласа "за" срещу 163 "против". Консерваторите имат работно мнозинство от 87 души в Камарата на общините.

Според водача на парламентарното мнозинство на правителството Джейкъб Рийс-Мог депутатите трябва да дадат пример, като се явят лично в момент, когато цялата страна се връща на работа.

Мнозина депутати останаха недоволни от решението.  Те казват, че правителственото решение да се прекрати използването на системата за дистанционно гласуване, използвана по време на пандемията, ще превърне онези, които са принудени да си стоят вкъщи поради напреднала възраст, болест или семейни причини, в депутати второ качество.  

Опонентите на правителството смятат, че завръщането в парламента е твърде рано и твърде рисковано. "Да накараш хора от всички краища на Обединеното кралство да пътуват до глобалната "гореща точка", каквато е Лондон е хазарт с вируса, каза депутатът от Шотландската национална партия Ангъс Макнийл, чийто избирателен окръг на Хебридските острови е възможно най-отдалеченият от Лондон в цялото Обединено кралство. "Джейкъб Рийс-Мог залага на погрешен пример."

Рийс-Мог пък обясни, че парламентът скоро ще стане "обезопасено срещу Ковид-19 работно място", с дезинфектанти за ръце и означения върху пода, подпомагащи социалното дистанциране.

Опозиционните политици обвиняват консервативната администрация, че принуждава депутатите да се върнат в парламента, за да може Джонсън да си осигури подкрепящи клакьори по време на ежеседмичния парламентарен контрол, когато той трябва да отговаря на депутатски въпроси. Те твърдят, че отказът от дистанционното гласуване ще запуши устите на онези, които са принудени да си останат у дома поради възраст, здравословно състояние или гледане на деца - много британски деца все още не могат да се завърнат в училищата.

Лейбъристката депутатка Маргарет Ходж, на 75 г., написа в Туитър, че като спадаща към рискова категория, "аз съм възмутена, че за първи път в 25-годишната ми депутатска кариера ми се отказва правото да гласувам!".

Консервативният депутат Робърт Халфън, който е инвалид, каза, че спирането на виртуалното участие може да доведе до дарвинистки парламент, в който "ще оцеляват само най-годните", предаде БТА.

Правителството твърди, че всички депутати ще могат да участват - само дето все още не е сигурно как ще стане това. Джеймс Слак - говорителят на Джонсън - каза, че онези, които се нуждаят от закрила поради възраст или по медицински причини, трябва да продължат да я получават".

Той предложи неформални договорки, например "чифтосване", при което двама депутати от противоположни партии се споразумяват да отсъстват при гласуване. Така би се гарантирало, че отсъстващите депутати няма да бъдат лишавани от избирателните си права. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ