БСП иска оставката на Караянчева, ДПС започва консултации

БСП иска оставката на Караянчева, ДПС започва консултации

БСП иска оставката на Караянчева, ДПС започва консултации

ПГ на "БСП за България" поиска оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Антон Кутев от Левицата прочете декларация във връзка с вчерашните събития, при които част от протестиращите влязоха в сградата на парламента и след това отказаха да я напуснат като заплашиха с окупация.

"Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на НС да се окаже политически фактор и да стане повод за обсъждане в залата на НС. Това дете, което вчера не беше допуснато да стигне до тоалетната на Народното събрание, само преди две години на наши заседания стоеше вътре в залата", отбеляза Кутев. По думите му, ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето на деловодството, това означава, че управлението и НС имат проблем. "Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство над една група изключително изтормозени граждани. Нито един от вас не слезе долу и не можа да го види. Резултатът е, че не допуснахте детето с увреждания до тоалетната. Сега единственото, което можем да поискаме от ПГ на "БСП за България" е оставката на Цвета Караянчева сега и веднага. Нищо повече не може да помогне", добави депутатът от Левицата. Самите протестиращи уточниха вчера, че младежът в инвалидна количка не е дете, а 24-годишен младеж, след като и Караянчева отправи призив да си тръгнат и да не използват дете за жив щит.

Междувременно, от ДПС обявиха, че ще започнат консултации за оставката на Караянчева заради сигнал за несъвместимост на член на ЦИК, по който не е представила информация. 

"Аз лично оставка няма да си подам оставката", декларира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. И попита дали някой може да отрече, че в продължение на месеци палатките на майките от "Системата ни убива" са отпред и никой не ги е пипнал. "Това е демократична България и нещата се случват по правилата, а не с агресия", подчерта Цвета Караянчева.

"Една неуспяла левица се опитва да вдига рейтинга си, опитва се да се прилепи до протестите, защото, видите ли, ще се случи една революция и вие няма да бъдете в тази революция", обърна се към депутатите-социалисти председателят на парламента. А докато говореше от трибуната, те подвикваха "Оставка".

"Не искам да мисля, че вчера видях едно младо момче как беше използвано, то можеше да бъде вкъщи, предвид ситуацията, в която се намираме - на ковид. То е било под пряка опасност от зараза, защото и хората около него не са носили маски. Всеки вижда кадрите от ситуацията с протестиращите заедно с Мая Манолова, която се опитва да се възползва от "Системата ни убива" за политическа кариера или да внесе нов импулс в изграждането на образа си", посочи още Караянчева.

Тя уточни, че достъпът до заседанията на парламентарните комисии се извършва по заявка до съответната комисия. Във връзка с писмото от вчера на майките, в което се иска среща, тя увери, че винаги е готова за диалог. 

Писмо с молба за срещи с различните парламентарни групи бе поводът, посочен от участниците в акцията за влизането им в сградата на парламента и отказът да я напуснат след това, тъй като никой не им е обърнал внимание. Освен майки от "Системата ни убива", се оказа, че сред участниците в акцията са били също Мая Манолова и активисти от нейната формация "Изправи се.бг". Според техните обяснения, те са настоявали да бъдат допуснати до заседание на парламентарната комисия по енергетика, но това им е било отказано.  В пост, публикуван вчера сутринта във фейсбук профила на "Системата ни убива" обаче се заявява, че демонстрантите са влезли в сградата с намерение да останат там, докато "Бойко Борисов не подпише декларация, че си подава оставката и е съгласен и подкрепя исканията на протеста, или всички депутати не подпишат подобна декларация." 

 

Клип във фейсбук профила на "Системата ни убива" показва как участниците във вчерашната акция са налягали във фоайето на парламента в знак на отказ да напуснат сградата мако преди началото на принудителното им извеждане към 18.00 ч. снощи, когато гардове от НСО буквално изнесоха на ръце част от тях. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ