БСП на червено. Няма пари да върне надвзетата субсидия

БСП на червено. Няма пари да върне надвзетата субсидия

БСП на червено. Няма пари да върне надвзетата субсидия

Надвзетите пари ще бъдат удържани от следващата субсидия на БСП. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова. По думите й към декември миналата година от БСП са получили близо 6 млн. лв. субсидия.

"Ние за разлика от ГЕРБ не си държим парите във влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за кампанията, европейската - около 2 млн. лв., старта на Българска свободна телевизия - около 1,5 млн. лв., също толкова преводи за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме с тези пари", заяви Нинова.

ГЕРБ първи върнаха вчера в бюджета надвзетите 5,6 млн. лв. от субсидии. По данни на Министерството на финансите надвзетите субсидии на "БСП за България" са в размер на близо 4,3 млн. лв. От думите на Нинова стана ясно, че те ще бъдат връщани с удръжки от следващите преводи на партийни субсидии.

Относно предстоящите консултации за размера на партийната субсидия с ГЕРБ Корнелия Нинова отново потвърди, че ще участват в разговорите. Тя информира, че такива е трябвало да се състоят още днес, но поради отсъствието на ръководни кадри от парламентарната група на ГЕРБ от страната, не е ясно точно за кога се отлагат.

 Относно консултациите между парламентарните групи за размера на партийната субсидия, Нинова обясни, че това е било тяхна идея още от преди десет дни.

"Смятаме, че това е разумното - да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим", коментира лидерът на левицата.

Корнелия Нинова каза още, че по време на преговорите ще отстояват два принципа - да не се допускат частни интереси да си купуват партии и в същото време субсидиите да бъдат намалени, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари. "С тези два принципа отиваме на разговори", увери Нинова.

Тя информира, че от БСП отново ще внесат предложение за намаляване на ДДС върху храни и лекарства, когато бъде отворена бюджетната процедура за 2020 г. през октомври.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ