БСП иска правителството да започне преговори за доставка на руската ваксина

БСП иска правителството да започне преговори за доставка на руската ваксина

БСП иска правителството да започне преговори за доставка на руската ваксина

БСП внесе в парламента проект на решение българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник V". Това беше съобщено от лидера на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

"Първият път правителството се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от нас да одобрим действия на правителството за сключване на споразумения за покупка на ваксини. Спомняте ли си това решение на парламента, което е от 3 декември 2020 г.? Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство, да започне двустранни разговори за доставка на ваксината "Спутник V", подчерта Нинова. 

Тя настоя това да се случи преди разпускането на Народното събрание. "Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос", допълни Корнелия Нинова. 

По думите й, България е на едно от последните места в Европа и близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от ваксинираните са получили и втора доза. Според евроепйските прогнози, ако правителството работи така по този въпрос 70 % от населението ще бъде ваксинирано през 2040 г., посочи тя. 

"Далеч по-добре стоят нещата в другите европейски държави, където първенци са Дания, Испания, Словения. Много по-добре са държавите около нас, нашите съседи, където ваксинираните са четирикратно по-висок дял. Преди два дни управляващите и Националния оперативен щаб зарязаха националния ваксинационен план с неговите пет фази и пуснаа свободно ваксините на AstraZeneca. Извиха се опашки в София, големите градове, където желаещите се наредиха рано от сутринта, за да получат тази ваксина. Разкриват се и денонощни пунктове, включват се и личните лекари. Какво се оказва впоследствие - няма ваксини, хаос, некомепетнтност в цялата държава", каза още Нинова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ