БСП настоява за разпускане на парламента

БСП настоява за разпускане на парламента

БСП настоява за разпускане на парламента

За нас този парламент е делегитимиран и има само една задача - машинно гласуване и разпускане. Това каза в изявление от името на ПГ на "БСП за България" председателят й Корнелия Нинова по повод началото на новата парламентарна сесия. България се намира в тежка политическа, парламентарна и социално-икономическа криза, правителството е с изчерпано доверие и оставането му на власт всеки следващ ден задълбочава кризата в страната, посочи тя. БСП няма да се възползва от връчен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент и няма да участва в съставянето на нов такъв, под каквато и да е форма, декларира Нинова.
Хиляди българи протестират на улицата, искат промяна, дотук се стигна в резултат на десетгодишното корумпирано и некомпетентно управление на Борисов, заяви Нинова. По думите й, през тези години са били унищожени социалната, правовата и демократичната държава, и сега от ГЕРБ са готови да хвърлят страната и в конституционна криза.
"С това предложение не се решава нито един от стоящите пред нас открити въпроси. Политическата криза остава, протестът не спира - напротив, увеличава се", констатира тя и за пореден път заяви, че БСП няма да осигури нито един подпис от нужните за промяна на основния закон на държавата или пък за свикване на Велико народно събрание.
"Парламентарната криза остава - виждаме, че коалиционните партньори на ГЕРБ им извиват ръцете за необходимите подписи, като поставят неизпълними условия", посочи Нинова и коментира, че управляващите трудно събират тези 120 подписа, а 160 вече, по думите й, са невъзможни.
Според нея ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация, а БСП от години е "гарант за конституционен ред, държавност, социална и демократична правова държава".
Ясно е, че правителството си отива, но преди това трябва да гарантираме честни избори чрез машинно гласуване, каза Нинова. Тя изтъкна, че вчера от ГЕРБ са отстъпили за машинното гласуване, тъй като са допуснали дублиране с хартиени бюлетини.
"Призоваваме всички, парламентарни и извънпарламентарни партии, да се обединят и да не допуснат и следващите избори да бъдат фалшифицирани. Протестът няма да има смисъл, ако допуснем фалшификацията на изборите, на която сме били свидетели", заяви лидерът на левицата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ