БСП поиска Марешки да напусне поста на зам.-председател на Народното събрание

БСП поиска Марешки да напусне поста на зам.-председател на Народното събрание

БСП поиска Марешки да напусне поста на зам.-председател на Народното събрание

БСП поиска Веселин Марешки да бъде оттеглен като зам.-председател на Народното събрание, заради получената на втора инстанция ефективна присъда от 4 години за рекет и изнудване.

В декларация от името на ПГ на "БСП за България" зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин предложи две възможни решения - едното към ПГ на "Воля", другото към ПГ на ГЕРБ, информира БТА. 

"Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание. Тя остава и в съзнанието на гражданите, и в историята на Народното събрание. Предлагаме ПГ на "Воля" да се възползва от предвидените в правилника на Народното събрание възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.-председател на НС и да остави стола празен, или да посочи друг свой представител. Когато последната инстанция се произнесе и ако г-н Марешки бъде оправдан, може да заеме отново мястото си", заяви Кристиан Вигенин.

Ако тази стъпка не бъде предприета от председателя на ПГ на "Воля", от БСП настояват председателят на Народното събрание да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Марешки от поста.

"Разбираме колко чувствителен е този въпрос и как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова Конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от "Воля" и на Веселин Марешки. Без "Воля" днес нямаше да има и заседание на НС", коментира Вигенин.

Той припомни, че в този парламент управляващите са си позволили да отнемат представителната функция на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов заради изразени от него мнения.

"Ако изразено мнение, което не харесвате, е повод да бъде отстранен заместник-председател на НС, ефективна присъда от четири години за рекет и изнудване съвместима ли е с този пост", попита Вигенин. И посочи, че от БСП очакват незабавни действия от двете парламентарни групи.

Зам.-председателят на ПГ "Воля-българските родолюбци" Кръстина Таскова възрази, че председателят на парламента трябва да прави забележка, когато в тази зала от БСП говорят по този начин не само срещу зам.-председател на НС, но и срещу бизнесмен, плащал толкова много данъци. По думите й, БСП са едни кукловоди на картела в Народното събрание с години наред и веднага скачат по единствения човек, който се бори срещу него. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ