БСП поиска сделката за ЧЕЗ да бъде спряна

БСП поиска сделката за ЧЕЗ да бъде спряна

БСП поиска сделката за ЧЕЗ да бъде спряна

„Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ чрез всички възможни законови механизми”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде „Фокус“.

„Нашата позиция - БСП категорично се противопоставя на тази сделка, която е неясна, задкулисна. Не се знае кой е крайният купувач, кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството. Правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 млн. българи. Нашата цел – да защитим тези хора и националния интерес и националната сигурност”, каза Нинова.

Тя заяви, че БСП иска спиране на сделката с ЧЕЗ. „Има мнения, че такова е възможно. По наредба номер 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката, чл. 92 и по Закона за енергетиката. При откриване на нова процедура нашата позиция е, че държавата трябва да участва на пазарен принцип на равно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ”, заяви Нинова.

Нинова обяви, че БСП ще се срещне с чешкия посланик в четвъртък в 11.00 часа, за да му връчи писмо до чешкия премиер във връзка с ЧЕЗ.

„Зад ЧЕЗ стои чешката държава и е нормално и българската държава да прояви интерес какво се случва. Внесохме искане за изслушване утре на премиера и да бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание“, каза лидерът на БСП.

По думите й политическата отговорност е лично на премиера Бойко Борисов.

„Искам да развенчая и още няколко лъжи, негови, на екипа му за продажбата на ЧЕЗ. Защо се стигна до тук и каква е тяхната и неговта персонална отговорност. Той казва те продадоха ЧЕЗ. Някои през 2005 г. През 2004 г. 67% от дружеството е продадено от премиера Симеон Сакскобурготски. Не от БСП“, заяви Нинова. По думите й останалият пакет е продаден от Бойко Борисов. Нинова заяви, че и в двата случая БСП е изразила позиция „против“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ