БСП разкри условията, при които ще подкрепи кабинет на „Има такъв народ“

БСП разкри условията, при които ще подкрепи кабинет на „Има такъв народ“

БСП разкри условията, при които ще подкрепи кабинет на „Има такъв народ“

БСП ще гласува против правителство с мандата на ГЕРБ, но може да подкрепи кабинет, издигнат от „Има такъв народ” без да участва в него. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след проведения днес пленум на партията, предаде БНТ.

По думите на Нинова левицата ще проведе консултации с „Има такъв народ” и е готова да подкрепи правителство на партията на Слави Трифонов, ако бъдат изпълнени няколко условия.

„БСП ще даде подкрепа при следните условия. На първо място, бързи и последователни действия за намаляване на пандемията. Второ, борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма. Трето, обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета.”, отбеляза Нинова.

По думите и четвъртото условие е свързано с прозрачността на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост. На пето място тя постави изменение в изборното законодателство.

Тя заяви, че ако ако партията, която предлага правителство или излъчения от него кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири или предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на левицата.

„Ако БСП получи мандат - Националният съвет ще вземе решение", категорична бе Нинова.

По-рано днес стана ясно, че БСП ще подкрепи за втори мандат президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Решението бе подкрепено със 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

„Формираме работна група от 5 човека, които да започнат разговори с президента и вицепрезидента за формулата за явяването им. Предстои да се одобри обхвата на тези политики. Отчетохме като обща грешка, че не издигнахме по-рано кандидатурата на Румен Радев”, отбеляза Нинова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ