БСП ще подкрепи правителство на "Има такъв народ", ако ги потърсят за консултации

БСП ще подкрепи правителство на Има такъв народ, ако ги потърсят за консултации

БСП ще подкрепи правителство на "Има такъв народ", ако ги потърсят за консултации

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила "Има такъв народ", ако ни потърсят за консултации. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при консултациите при президента Румен Радев днес преди връчването на мандата за съставяне на правителство. На срещата присъстваха лидерът на партията Корнелия Нинова, зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова. Като трета политическа сила те се консултират с президента след ГЕРБ и ПП "Има такъв народ". 

"Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ - вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозния законодателен дневен ред на 45-ото Народно събрание предвид внесените многобройни законопроекти още първия ден от една страна. И очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа, защото предизвикателствата пред страната ни са значивми и те изискват съставяне по най-бързия начин на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов кабинет. Но този кабинет не може да бъде плод и на безпринципна коалиция, защото това само може да задълбочи кризата", заяви в началото на консултациите с БСП президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че не изключва вариантът за трети мандат и поради тази причина иска да разбере нагласите на партиите. "Искам да се чуе вашето мнение и нагласи. Нека е ясно при тази динамична и много сложна обстановка – аз не изключвам, на база на консултациите, които водя към момента, хипотезата и за трети мандат. Ще задам този въпрос, както на вас, така и на следващите парламентарни групи. При достигане на тази хипотеза за трети мандат, каква е вашата готовност, намерения за съставяне на кабинет и диалога с другите парламентарни. Без диалог, без координация и консултации това е изключително трудна задача", каза Румен Радев. 

"Нашата партия смята, че сега е необходимо да се състави стабилно правителство, предвид тежката криза: икономическа, здравна и социална. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени. Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ“ при четири условия.  Първо – да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече към помощ на хората, на домакинствата и икономиката. На второ място – да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. На трето – конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост. На четвърто – нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Тя посочи, че вече са факт първите законопроекти на БСП, ориентирани към ръст на доходите, помощ на младите семейства, възрастните хора и бизнеса в условията на криза. По отношение на ревизията на предишното управление, Нинова беше категорична, че ще се включат активно в работата на комисията.

"Нещо повече. Ще представим нашите досегашни проверки, които правихме през последните 4 години. Имаме достатъчно информация и документи и ще ги предоставим на комисията. По Плана за устойчивост: 2 месеца преди изборите поискахме той да бъде разгледан от парламента, но не просто разглеждан. Готови сме с конкретни наши предложения за неговото подобряване и усъвършенстване. И по тази тема имаме най-висока степен на готовност за действия, а не просто за думи. По четвъртия приоритет: промени в изборното законодателство, също сме последователни и действени. Вече няколко пъти внасяме и сега ще отстояваме следните неща: видеонаблюдение на изборите, машинно гласуване и активна регистрация за изчистване на "мъртвите души“ от списъците. Що се отнася до това, ако и когато решите да връчвате трети мандат и ако той е при нас, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим", добави Корнелия Нинова. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ