Нинова потвърди, БСП ще подкрепи правителство на втората политическа сила

Нинова потвърди, БСП ще подкрепи правителство на втората политическа сила

Нинова потвърди, БСП ще подкрепи правителство на втората политическа сила

Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

"Първо, не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава, но ние сме за компететнтно праителство, което да гарантира перспективата за България. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Ако сме искали - можехме да я направим преди четири години, да си спестим много проблеми и да се обогатим. Моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила, по политики и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши, какво да правим. Пожелавам, здраве, мъдрост и решителност - по-малко емоции и повече разум", каза Нинова.

По думите й, днес не просто откриваме поредното Народно събрание, а полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Според лидера на БСП, страната ни се намира в необичайна ситуация - "ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо сега повече от всякога от нас се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения". 

"За нас парламентарната група на "БСП за България" задачата е може би най лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо - за България, второ - за здравната и икономическата, и социалната криза, трето - за парламентаризма, четвърто - за правителството и изпълнителната власт и пето - за властта и задкулисието", заяви Нинова. 

Тя призова премиерът и финансовият министър да отчетат пред Народното събрание реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета. И добави, че в последните месеци са изхарчени над 5 млрд. лв. извън решение на НС. "В резерва има само 1,4 млрд. лв. Има опасност да посегнат на Сребърния фонд", алармира Корнелия Нинова. 

БСП днес внася в деловодството на парламента промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората, обяви Нинова. "Тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото ние четири години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, Конституционния съд, бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображения да сложим ред в управлението на финансите на страната. Всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност", каза още лидерът на БСП. 

"Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии. Внасяме пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства", каза още Нинова. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ