Бюджетната комисия реши ДДС-то за бирата и виното да стане 9%

Бюджетната комисия реши ДДС-то за бирата и виното да стане 9%

Бюджетната комисия реши ДДС-то за бирата и виното да стане 9%

Парламентарната комисия бюджет и финанси реши ДДС ставката за бирата и виното да бъде 9% - предложение, което по-рано бе направено от лидера на НФСБ Валери Симеонов, към което той добави и спортните съоръжения. "За" промяната гласуваха 13 народни представители, "против" – един и трима "въздържали се", с което то бе прието.

Окончателното решение обаче трябва да бъде прието от пленарната зала, където в четвъртък ще се гледат тесктовете. Ако то бъде прието и там, с по-нисък данък ще се облагат виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз, фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други. Така по-ниската данъчна ставка ще може да влезе в сила от 1 август и да действа до края на 2021 г като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки. Промяната има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

"Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", заяви след заседанието председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която неведнъж е изразявала личната си позиция против диференцираната ДДС ставка. Въпреки неодобрението си, тя заяви, че групата на ГЕРБ ще подкрепи текстовете.

Въпреки че от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове са вкарват за обсъждане, депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги подкрепи с аргумента, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

В рамките на днешното заседание депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ