Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за бебешките храни и санитарните материали

Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за бебешките храни и санитарните материали

Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за бебешките храни и санитарните материали

ДДС-то за бебешките храни и санитарните материали да падне от 20 на 9%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Депутатите приеха предложението на ДПС, което е в добавка към намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите. 9-процентната ставка ще е в сила и за книгите. 

На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката. Въпреки това тя даде подкрепата си за по-ниско ДДС единствено за детските стоки. По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%. 

"Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%", аргументира се Менда Стоянова.   

По предложение на ГЕРБ ще има отделни определения за това какво е кетъринг, храна, детски храни и санитарни материали. 

Първоначалното предложение за повишаване на осигурителния праг за ресторантьорите от 680 на 800 лв. бе разделено на две. За кадри, за които не се изисква специална квалификация прагът остава 681 лв., за висококвалифицираните да се повиши на 800 лв.

Депутатите от комисията подкрепиха и предложението на Валери Симеонов за ваучери от 210 лв., които да получат лекари и санитарни инспектори, били на първа линия в борбата с коронавируса.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала. 

Междувременно на сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, в който се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15 на сто върху стойността на направени залози за всяка игра. Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ