Депутатите одобриха окончателно бюджета на Здравната каса за догодина

Депутатите одобриха окончателно бюджета на Здравната каса за догодина

Депутатите одобриха окончателно бюджета на Здравната каса за догодина

Бюджетът на НЗОК за догодина - балансиран според управляващите и разпарчатосан според Левицата, мина на второ четене в пленарната зала днес. 
Депутатите гласуваха окончателно 5,3 млрд. лв. общо да бъде бюджетът на Здравната каса за 2021 г. по приходи и трансфери. 

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2021 г. остава 8%.

За срока на обявена извънредна епидемична обстановка чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК се осигуряват средства за допълнителни трудови месечни възнаграждения на медицинския персонал както следва: на лекари - в размер на 600 лв.; на специалисти от професионално направление "здравни грижи" - 360 лв.; на санитари - 120 лв. Допълнителни трудови възнаграждения няма да се изплащат на лекари, чиято брутна работна заплата надвишава 5000 лв. месечно.  За първи път, в този закон се въвеждат и специални текстове за управление на епидемията от коронавирусната инфекция в страната. Според тях при обявено извънредно положение или при извънредна епидемична обстановка здравният министър може със заповед да разпореди на РЗИ-тата въвеждането на временни мерки и дейности за организация и преструктуриране на лечебните заведения на територията на съответната област за определен период от време. Временните мерки се въвеждат със заповед на директора на съответната РЗИ и може да включват определяне на едно или повече лечебни заведения в съответната област, които да извършват диагностични и/или лечебни дейности само на лица, болни от заразна болест от Закона за здравето, независимо от медицинските дейности, които лечебното заведение осъществява съгласно разрешението/регистрацията му за лечебна дейност. Може да бъде променян и броят легла в лечебните заведения за болнична помощ. Въвеждат се и санкции за болниците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус, както заяви предварително, че ще настоява за такъв тип текст здравният министър проф. Костадин Ангелов. Предвижда се и възможност за командироване на здравни специалисти в други лечебни заведения.

Мнозинството одобри трансферите от Министерството на здравеопазването да са на стойност от 83, 4 млн. лв. От тях за лекарствени продукти - ваксини и дейности по прилагането им - 6 576 000 лв.; за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, 38 млн. лв. 

Заложените текущи разходи на НЗОК са 5 186 300,5 хил. лв., за персонал 56 051,1 хил. лв; издръжка на административните дейности 20 640,0 хил. лв.
За здравноосигурителни плащания за дентална помощ - 197 386,0 хил. лв.; за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност 100 901,0 хил. лв; за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и прилагани в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги - 1 332 000,0 хил. лв. 

Депутатите приеха преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни приходи да може да се ползва като източник за допълнителни здравноосигурителни плащания. Неусвоените средства до 30 септември 2021 г. за здравноосигурителни плащания за медицински и за дентални дейности да може да се използват за плащания само за медицинските и денталните дейности и медицинските изделия списъка по групи. 

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата. "До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата. За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда", заяви д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Веселин Марешки от ВОЛЯ пък поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора. "Във всички наши срещи - и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа", аргументира се той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ