Цацаров: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия

Цацаров: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия

Цацаров: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия

Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, тя минава и през пленарна зала. Това каза председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров по време на дебата за по доклада на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за 2019 г. Той беше приет от депутатите със 131 гласа "за", един "против" и 45 "въздържали се".

Миналата година в комисията са постъпили общо 166 сигнала, по които са образувани производства. Комисията е изготвила 162 проекта на решения по същество и за прекратяване и е наложила глоби, санкции и отнемане на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лв, отчита документът. Също така е постановила 14 решения, с които установява конфликт на интереси, 87 решения, с които не установява конфликт на интереси и 61 решения, с които прекратява производството.

Наложените от КПКОНПИ през отчетния период санкции са в размер на 34 027 лв. Общо през 2019 г. (по реда на двата закона - отменения и действащия) комисията е приела 222 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни мерки в съдилищата на страната в размер на 848 385 935,79 лв. и с предложено за обезпечение имущество на стойност 653 388 252,94 лв. За този период в полза на държавата са отнети 37 недвижими имота и 119 моторни превозни средства. 

Срещу доклада възразиха депутати от БСП. Критиките им бяха в посока неефективност на действащия антикорупционен закон.

"Казахте, че комисията в този й вид няма да се справи с корупцията. Не е моя работа да споря с народен представител само че справяането с корупцията не е работа само на една комисия. Справянето с корупцията минава и през тази зала, защото тя гласува и приема инструментариума, с който работим ние, с който работи прокуртурата, с който работи МВР, ДАНС и прочее. Част от този инструментариум, да речем е в Наказателния кодекс и остава непокътнат от 1968 г. Това очевидно не ви прави впечатление", отвърна Цацаров.

Той заяви, че не може да приеме критиката към съдържанието на доклада. "Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че не присъства терасата на Пламен Георгиев. Съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група. Нека да бъдем обективни. Отчетният доклад не е вестник. Още нещо, казано беше, че има огромно разминаване между цената на исковете и отнетото имущество", каза още Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия обясни защо има разлика между претендирано и отнето имущество. "Преди да бъде отнето, минава през три съдебни инстанции", каза той и поясни, че решението е в ръцете на Народното събрание.

"Ако говорим за това, че процесите били прекалено дълго, това означава да се вземе и то от вас съвсем обратно решение. То е за ускорена конфискация, в резултат на което ще ни дадете правото да влизаме в домовете на хората и незабавно да им отнемаме имуществото и да го продаваме, за да не се обезцянава то. Тогава това ще бъде драстично нарушение на техните права. Затова казвам, че има такава разлика. Затова има разминаване между цените на исковете и крайния резултат. Разминавато се дължи и на още една причина. 127 са спрени, защото чакат тълкувателно решение от Върховния касационен съд от 2018 г. Тези 127 дела засилват пасива", обясни Цацаров.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ