Балотаж на президентските избори прогнозира Центърът за анализи и маркетинг

Балотаж на президентските избори прогнозира Центърът за анализи и маркетинг

Балотаж на президентските избори прогнозира Центърът за анализи и маркетинг

Най-вероятно ще има балотаж между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков. Това показват данните от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 6 и 10 октомври сред 812 души и представено днес на пресконференция в БТА. 

Според данните, с преднина от 49,5 на сто от заявилите намерение да гласуват е Румен Радев. За проф. Анастас Герджиков заявяват намерение да гласуват 22,3 на сто, за Мустафа Карадайъ - 9,1 на сто, а за Лозан Панов - 7,5%. 

"Румен Радев може да спечели на първи тур, но тази вероятност е много малка - трудно ще събере над 50%, защото ще има голямо разпиляване на гласовете. Другото изискване изборите да бъдат решени още на първи тур е да гласуват повече от половината избиратели по списък, тоест трябва да гласуват 3 350 000, което ми се струва непостижимо", коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг и прогнозира балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков. 

Данните на Центъра за анализи и маркетинг показват, че на парламентарните избори за ГЕРБ-СДС заявяват, че ще гласуват 24,2 на сто от твърдо решилите да отидат до урните, а "БСП за България" е втора с 15,8%. "Продължаваме промяната" би получила 12,8 на сто, "Има такъв народ" - 11,7 на сто, ДПС - 11%, ДБ - 10,3 на сто, "Изправи се БГ!Ние идваме" - 3,2 на сто, сочат данните. ,

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг уточни, че към момента "Изправи се БГ!Ние идваме!" не влиза в парламента, но трябва да се има предвид и статистическата грешка и с кампания има възможност да прескочи 4-процентната бариера. 

"Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента, тя е извън статистическата грешка и практически е нестопяема, разликата между БСП и "Продължаваме промяната" е три процента, тя също е извън статистическата грешка, но е стопяема", обясни анализаторът. Според него "Продължаваме промяната" има голяма периферия и какво ще се случи с нея и с тези, които сега са решили да гласуват за тях, не може все още да се каже. 

Приблизително равен дял хора са твърдо решилите да гласуват и са решили за кого - 51,3 на сто за парламентарните избори и 52,1 на сто за президентските. Юлий Павлов уточни, че все пак изследването не взема предвид гласовете от чужбина, но според него финалната активност ще бъде под 50%, още повече като се има предвид ситуацията с коронавируса. 

"Около 55% казват, че вероятно ще гласуват за същата политическа сила - тоест ще има голяма миграция от една към друга политическа сила, а 16,3 на сто по-скоро ще гласуват за друга политическа сила. Подредбата на "Продължаваме промяната", ИТН, ДПС и ДБ е чисто условна, всяка от тях може да финишира на трето, четвърто, пето или шесто място", коментира анализаторът като уточни, че към възможността са статистическа грешка се добавя и вотът от чужбина. 

Партиите с най-голяма мобилизация са ГЕРБ и БСП, над 80% от гласувалите за тях на предишните избори са категорични, че ще повторят вота си. Две трети от гласувалите на предишните избори за ДБ ще си повторят вота сега, при ИТН 45% биха повторили вота си. Има сериозна динамика, това все пак е моментна снимка към 10 октомври и разлики от един-два процента могат да предизвикат съществени изменения в подреждането, коментира Павлов.

Според 64,2 на сто от анкетираните парламентът трябва да излъчи редовно правителство, дори и с цената на големи компромиси. Според 20,2 на сто това не трябва да е на всяка цена и, ако трябва да се преминават "червени линии", тогава е по-добре да има служебно правителство и нови избори. Когато обаче трябва да прогнозират, 53,3 на сто смятат, че новият парламент ше успее да излъчи правителство, а 23,8 на сто - че по-скоро няма да успее.

При рейтингите на първо място е президентът Румен Радев с 54,7 на сто доверие и 39,1 на сто недоверие. Той е и единственият с положителен рейтинг. В първата петица са вицепрезидентът Илияна Йотова /40,8 на сто одобрение/, служебният премиер Стефан Янев /37,3 на сто/, Кирил Петков /36,4 процента/, Асен Василев /31,2 на сто/. Проф. Анастас Герджиков е шести с 30,8 процента одобрение. 

Малко под една трета - 30,5 на сто дават сравнително положителна оценка за работата на 46-ото Народно събрание, като посочват, че то е приело актуализацията на бюджета и е повишило някои пенсии. 57,6 процента обаче смятат, че депутатите най-вече са се карали и не са свършили почти нищо полезно. 

В оценката за работата на служебния кабинет доминират положителните оценки - 38,3 на сто, "има и плюсове, и минуси" е мнението на 36,2 на сто, а по-скоро отрицателна оценка дават 20,9 на сто. Според 29,1 на сто ИТН носи най-голяма вина за това, че 46-ото НС не излъчи правителство, 41,6 на сто смятат, че всички са виновни. За 4,5 на сто най-голяма е вината на БСП, 6,9 на сто - на ДБ, а 2,9 процента - на ИБНИ. 

В проучването са включени и въпроси за съдебната реформа, като финансирането на изследването в тази част е от "Правосъдие за всеки". Според данните 42 на сто от анкетираните по-скоро одобряват съществено намаляване на парламентарната квота във ВСС, а 17,6 на сто - по-скоро не. 36,7 на сто не могат да преценят. Попитани "Одобрявате ли премахване на длъжността главен прокурор", 31,8 на сто отговарят "по-скоро да", 34,7 на сто - "по-скоро не" , 32,2 на сто не могат да преценя. 45,6 на сто по-скоро одобряват въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да започва наказателно преследване, 18,9 на сто изразяват по-скоро отрицателно мнение, а 34,7 на сто не могат да преценят. 

40,7 на сто отговарят с "по-скоро да" на въпрос дали одобряват закриването на специализираните съдилища и прокуратури, 30,2 на сто по-скоро не одобряват, а 28 на сто не могат да преценят. 36 процента одобряват ВСС да бъде само за съдиите, а за прокурорите да се създаде отделен прокурорски съвет към ВКП, 18,9 на сто по-скоро не одобряват, а 44,2 на сто не могат да преценят. 

Центърът за анализи и маркетинг е тествал и темата за ваксинациите, като данните показват, че 40,1 на сто от хората на този етап не смятат да се ваксинират, 10,7 на сто отговарят, че са преболедували и имат имунитет, а 14,9 на сто смятат да се ваксинират, но мислят да изчакат още и да се убедят в ефекта от ваксините. 25,4 на сто вече са се ваксинирали. 

Изследването е осъществено от Центъра за анализи и маркетинг, като финансирането е смесено - електоралните въпроси са финансирани от самия Център за анализи и маркетинг, а въпросите, свързани със съдебната система в проучването - от неправителствената организация "Правосъдие за всеки". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ