нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Чехия сменя трети здравен министър за шест месеца

Премиерът Андрей Бабиш е поискал оставката на Ян Блатни. /Getty Images

Чехия сменя трети здравен министър за последните шест месеца, докато се бори да ограничи разпространението коронавируса, предаде Bloomberg.

Ян Блатни е бил освободен от поста си днес по искане на министър-председателя Андрей Бабиш, който го номинира за работата през октомври, но по-късно го разкритикува. Негов наследник ще бъде Петър Аренбергер, директор на болница в столицата Прага.

Премиерът остана недоволен от това, че Блатни се противи на използването на експериментални лекарства за лечение на COVID-19. Президентът Милош Земан настоя за освобождаването на здравния министър заради това, че не е позволил разпространението на руската ваксина „Спутник V“ преди препоръката на Европейската агенция по лекарствата.

След като затвориха повечето магазини и училища, чехите бяха принудени да наложат рестрикции на вътрешните пътувания, за да предотвратят колапса на здравната система. По-строгите ограничения, изглежда са забавили разпространението на болестта, защото страната планира да отвори част от началните училища от понеделник.

още от Политика