Чехия сменя трети здравен министър за шест месеца

Чехия сменя трети здравен министър за шест месеца

Чехия сменя трети здравен министър за шест месеца

Чехия сменя трети здравен министър за последните шест месеца, докато се бори да ограничи разпространението коронавируса, предаде Bloomberg.

Ян Блатни е бил освободен от поста си днес по искане на министър-председателя Андрей Бабиш, който го номинира за работата през октомври, но по-късно го разкритикува. Негов наследник ще бъде Петър Аренбергер, директор на болница в столицата Прага.

Премиерът остана недоволен от това, че Блатни се противи на използването на експериментални лекарства за лечение на COVID-19. Президентът Милош Земан настоя за освобождаването на здравния министър заради това, че не е позволил разпространението на руската ваксина „Спутник V“ преди препоръката на Европейската агенция по лекарствата.

След като затвориха повечето магазини и училища, чехите бяха принудени да наложат рестрикции на вътрешните пътувания, за да предотвратят колапса на здравната система. По-строгите ограничения, изглежда са забавили разпространението на болестта, защото страната планира да отвори част от началните училища от понеделник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ