Четири общи теми в ресор "Правосъдие" намериха преговарящите за кабинета

Четири общи теми в ресор Правосъдие намериха преговарящите за кабинета

Четири общи теми в ресор "Правосъдие" намериха преговарящите за кабинета

"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" обсъдиха визиите си за реформа в областта на правосъдието. Като общи теми се очертаха реформа на прокуратурата и преосмислянето на фигурата на главния прокурор, трансформирането на Висшия съдебен съвет, премахването на специализирания съд и прокуратура и преструктуриране на Антикорупционната комисия. Преговарящите представиха алтернативни варианти по четирите общи теми - чрез конституционни или само чрез законодателни промени, предава БНР.

Според "Има такъв народ" съдебната реформа е належаща и неизбежна. От партията поискаха да се осигури защита на правата на гражданите и бизнеса, както и истински независима съдебна власт. ИТН се обяви за реформиране на съдебната власт чрез структурни реформи и законодателни промени. Идеята на ИТН за ВСС е да бъде намалена парламентарната квота. Те подчертаха, че не може да продължава целенасоченото разпределение на делата по съдилищата. Наблегнаха още върху необходимостта от реформа във връзка с фигурата на главния прокурор, както и реформа в Антикорупционната комисия. От политическата формация поискаха и реформа в КЗК, КФН, КЕВР и Комисията за регулиране на съобщенията. От ИТН  подкрепят закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, а законопроект за частния фалит е сред приоритетите им, пише Агенция "Фокус".

От "Демократична България" поискаха намаляване на мандата на главният прокурор от 7 на 5 години, незабавно отстраняване на Иван Гешев от поста  и да бъдат закрити Специализираните съд и прокуратура. Политическото кадруване във ВСС трябва да спре, смятат от "Демократична България". Един от приоритетите на ДБ в съдебната реформа е Висшият съдебен съвет да се състои от съдии, избрани от съдии. 

Според Атанас Славов ВСС трябва да се раздели на Прокурорски съвет и Съвет на съдиите. Той посочи още, че председателите на ВКС и ВАС трябва да се избират публично и прозрачно. 

За реформа в Антикорупционната комисия призоваха още от ДБ, за да "противодейства на корупцията ефективно, а да не се използва като бухалка". Сред другите предложения на формацията са независим съд и гарантиран достъп до правосъдие чрез намаляване на съдебните такси, както и гаранции за независима и професионална Адвокатура. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ