Близо 15 000 заявления по-малко за гласуване в чужбина

Близо 15 000 заявления по-малко за гласуване в чужбина

Близо 15 000 заявления по-малко за гласуване в чужбина

Близо 72 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина, което е с 15-16 000 заявления по-малко от изборите на 4 април. Най-много секции ще има във Великобритания, Германия и Турция. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По думите му, обаче, по-малкия брой заявления за гласуване извън страната не означава, че интересът на българските общности в чужбина е по-слаб.

"Съществува една разлика между изборите през април и сега – този път бяха открити над 500 секции на база гласували над 100 или повече избиратели. Това се отразява демотивиращо на хората, които така или иначе има секция. Подаването на заявление е важно не само за откриване на конкретна секция, а за да облекчи гласуването в изборния ден. Когато избирателят е подал заявление се включва предварително в списъка и не се попълват документи, че няма и не гласува на друго място, това бави и възникват опашки. Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април , при по-малко подадени заявления", обясни Томов. Той уточни, че напрегнатата работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина тепърва предстои. 

"Все още няма подписан договор за доставка със "Сиела Норма", заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. "По отношение на договора: за това е следващият етап от обществената поръчка за модифициране на софтуера и логистиката на машините. Условията са същите, каквито са били договорени в предишния договор от 6 февруари", допълни Матева. 

"Тази компания има най-много капацитет да свърши работа, но никой не ги задължава за договор. Ако не искат да изпълнят поръчката, то нека се откажат, за да преговаряме с друг изпълнител", допълни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. И категорично заяви, че машини за всички изборни секции ще има. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ