ЦИК: Гласуването по пощата крие много рискове

ЦИК: Гласуването по пощата крие много рискове

ЦИК: Гласуването по пощата крие много рискове

"В момента 13 държави в Европа имат гласуване по пощата. В случай на пандемия това е най-удобната форма, но тя крие много рискове".Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

По думите й, при такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, а и физическото транспортиране също е трудно. "Трябва да има сериозни пощенски служби. Изобщо гласуването не протича в контролирана изборна среда. И в момента провеждаме частични избори по места. Спазват се всички препоръки на здравното министерство и на съответните РЗИ-та. Освен мерките, които ще се въведат в изборния ден, очакваме и протокола на министерството, защото това е най-важният документ за необходимите мерки", обясни Цанева.

По отношение на предложението за осигуряване на лични предпазни средства за всички гласуващи, говорителят на ЦИК заяви, че ако се въведат такива изисквания, общините ще трябва да снабдят секциите с такива.

Относно това дали могат да бъдат ваксинирани участниците в организацията на изборния процес, тя коментира: "Практически ми се струва невъзможно това да се случи, защото в организацията на изборите има около 120 000-130 000 души. Членовете на секционните комисии се назначават най-късно 25 дни преди изборния ден. Предварително няма как да се знае кого ще номинират политическите субекти за членове на комисиите".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ