Окончателното разпределяне на мандатите - най-късно в четвъртък

Окончателното разпределяне на мандатите - най-късно в четвъртък

Окончателното разпределяне на мандатите - най-късно в четвъртък

Към четвъртък мандатите трябва да бъдат разпределени по партии, коалиции и независими кандидати според регистрацията им. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров. 

"Ние правим контролно – второ създаване на файл с резултатите. След това прогласуваме кое число е вярно, ако се явят различи числа. Така се създава файлът, върху който се определят избирателните резултати", обясни той. По думите му, до четвъртък ще трябва да се персонифицират мандатите на партиите и коалициите, които влизат в 45-ото Народно събрание. 

Димитров посочи, че машинното гласуване е било предизвикателство и сигналите, които са получавали, са изисквали време. "Имаме около 10 сигнала, които се отнасят до индивидуално устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква. Нужна е техническа експертиза да разберем каква е причината. Няма как да я направим за 10 часа", добави той.

"Можете да гледате на резултатите от гласуването в чужбина като на окончателни", каза още говорителят на Централната избирателна комисия. Той уточни, че ЦИК вече е приела всички протоколи от чужбина, а на страницата на ЦИК са публикувани и потвърдените резултати.

"Имаше няколко секции, най-вече европейски, в които трябваше да бъдат върнати протоколите за поправка и удостоверяване на някои от числата. Това малко позабави създаването на файла, но той вече е на страницата на ЦИК", посочи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ