ЦИК пуска приложение с разяснения как се гласува с машина стъпка по стъпка

ЦИК пуска приложение с разяснения как се гласува с машина стъпка по стъпка

ЦИК пуска приложение с разяснения как се гласува с машина стъпка по стъпка

Днес ще качим приложение, което показва стъпките за гласуване за частичните избори, а за парламентарните – ще изпратим във всяка РИК машини за демонстрация. Това каза в ефира на БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева. 

По думите й, информацията от протокола, който разпечатва машината няма да бъде преписван върху хартиен протокол. "Видяхте, че има място и имена на членове на СИК, те ще се подпишат. С това този документ ще стане официален и ще бъде прикрепен като неразделна част към хартиения протокол, в който ще бъдат записани колко избиратели са гласували по избирателен списък, колко са включени, там ще има данни и за бюлетините, които ще бъдат доставени на СИК", обясни тя, докато демонстрираше стъпка по стъпка как протича вотът.

Ако поради особени и непредвидени обстоятелства машинното гласуване спре, трябва да се продължи с хартиена бюлетина и затова в избирателните секции ще има и бюлетини.

"Разпечатва се протокола от машината, прикрепя се към този хартиен протокол, изваждат се двете флаш памети от машината и с тях се отива в Общинската избирателна комисия. От флаш паметите се извличат данните в пункта на Общинската избирателна комисия, сверяват се с разпечатката от протокола и по този начин се предават резултатите в Общинската избирателна комисия", обясни Матева.

Според нея, не би трябвало да има сгрешени протоколи, тъй като машината не допуска грешки. "Ако има гласуване с бюлетини ще се попълва протокол, в който ще се установява резултата само от гласуването с бюлетини и ще се прибавя ако е имало гласуване с машина до някакъв момент, ще се разпечата машинния протокол и ще се прикрепи към същият този протокол от гласуването с бюлетини", поясни тя. 

По думите на Митева, гаранцията за това, че не са манипулирани машините за изборите ще бъде един хеш код. "Този хеш код ще бъде разпечатан от всяка секционна избирателна комисия сутринта преди началото на изборния ден и ще бъде поставен на видно място в изборното помещение. Той ще се съдържа във всеки протокол, разпечатан от всяка машина и от всяка разписка. Избирателят като гласува може да види дали съвпада с този, който е разпечатан. Крайният протокол също трябва да съдържа този код, а ако не съвпадат – ще търсят информация от флаш паметите дали се съдържа там този хеш код", поясни Матева.

Нещо повече, по Изборния кодекс е предвиден от така наречения одит – той е установяване на съответствието на машините и софтуера с изискванията на изборния кодекс. "Предвидено е, че се извършва от Държавна агенция "Електронно управление", Института по метеорология и Института по стандартизация. В момента за частичните избори тече този одит и мисля, че в четвъртък или петък ще бъде готов резултатът. За парламентарните избори предстои да предоставим устройства и софтуера, за да бъде започнато установяване на съответствието", обясни говорителят на ЦИК. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ