ЦИК ще решава с какви машини ще гласуваме на изборите

ЦИК ще решава с какви машини ще гласуваме на изборите

ЦИК ще решава с какви машини ще гласуваме на изборите

Със 121 гласа "за", 46 "против" и 2-ма "въздържали се" парламентът реши ЦИК да определя техническите изисквания за машините за гласуване както и какъв да бъде техният софтуер. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, който депутатите гледат на второ четене.

Избирателната комисия ще решава и дали да купи или да наеме машините, а Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще тестват и сертифицират машините по изисквания, които председателите на трите агенции поставят. Тестването и одобряването на машините пък трябва да се направи в 30-дневен срок от датата на доставката им в България.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП между двете четения. Припомняме, че от Левицата искаха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители. От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция "Национална сигурност".  

"ЦИК се натоварва с несвойствени за нея действия, защото се отнемат отговорности на Министерския съвет. Така изборният процес ще бъде компрометиран, защото натоварените институции не могат да поемат тази отговорност. Това ще доведе до хаос и объркване на предстоящите избори", заяви от трибуната Филип Попов от "БСП за България". 

Припомняме, че вчера депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва или да пусне гласа си с в изборната урна.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ