За гостите и персонала - Ангелкова пусна указания как да работят хотелите

За гостите и персонала - Ангелкова пусна указания как да работят хотелите

За гостите и персонала - Ангелкова пусна указания как да работят хотелите

Министерството на туризма публикува проект с подробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение в България. Те са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването. Мерките са свързани с дейността на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, които имат открити площи (тераси, градини и др. такива пространства). Като се има предвид, че туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение, функции, дизайн, експлоатация и управление, адаптациите следва да се правят индивидуално, но в съответствие с този документ.  

Съдържанието е разделено на две основни части - мерки за изпълнение от персонала и мерки за спазване от страна на туристите. Детайлно са описани базовите функции, оборудването и обслужването на рецепциите, лоби зоните, стаите за гости и за персонал, местата за хранене, за спорт, за развлечения, конферентните зали и пр.

Общите правила гласят спазването на физическа дистанция от минимум 1,5 метра между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 метра едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Използването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 метра между тях и за не повече от 4 души на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.  

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите.

Проектът ще помогне на бизнеса да се подготви максимално бързо за летния сезон и за отваряне на туристическите обекти след извънредното положение у нас, посочват от ведомството.

Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната. Целите на документа са повишаване безопасността и опазване здравето на служителите в туризма, минимизиране на риска от заразяване на потребителите на туристически услуги и други външни лица (включително доставчици), спазване на физическото дистанциране и намаляване на контактите в тези обекти, както и координиране на действията поради епидемичната ситуация. Документът може да бъде намерен на адрес: https://www.tourism.government.bg/bg/taxonomy/term/204

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ