Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Днес няма да върнем мандата. Утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши точно какво да правим. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред журналисти след заседание на парламентарната група в парламента. Изказването му идва, след като коалицията получи отказ за консултации вчера от "Демократична България", а днес и от "Има такъв народ", на които трябваше да обсъдят дали ще получат подкрепа от тях за съставянето на правителство. От "Демократична България" твърдо заявиха, че проектоправителството на най-голямата парламентарна група не може да разчита на техните гласове. А от "Има такъв народ" заявиха, че няма да участват в преговори с партии от статуквото.

"Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме, за разговори по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорността за управлението на страната, в която не е лесна заради пандемията и също така имаме и европейски задължения, които трябва да изпълним", беше днешният коментар на Даниел Митов.

"Партията "Има такъв народ" отказа да води разговор с мотива, че предизборните им ангажименти не включвали никакъв диалог с партиите на статуквото. Искам да им кажа следното. Ние разбира се, уважаваме тяхното мнение, но партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са традиционни, които са се утвърдили във времето стоят български избиратели и то много Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпадне в ситуация, в която няма стабилно управление. Няма да имат предвидим политически процес, няма да е ясно какво да очакват българските граждани в следващите месеци", изтъкна още Даниел Митов.

Припомняме, че след като президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, от коалицията обявиха, че разговори за подкрепа ще водят само с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях. От вчера до днес обаче и двете партии отказаха да водят разговори с ГЕРБ-СДС. По-рано тази седмица премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ако не бъде дадена подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС, в четвъртък следобед мандатът ще бъде върнат. 

По Конституция мандатът се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ