Борисов обяви кандидата на ГЕРБ за премиер

Борисов обяви кандидата на ГЕРБ за премиер

Борисов обяви кандидата на ГЕРБ за премиер

Даниел Митов, бившият министър на външните работи в кабинета „Борисов 2“, ще бъде кандидатът за министър-председател на ГЕРБ. Това обяви в извънредно изявление в официалния си профил във Facebook лидерът на партията, Бойко Борисов.

„Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата на евроатлантическата ни ориентация. Бил ми е министър на външните работи, минал е и през стърга на незаслужените обвинения“, каза Борисов.

Цвета Караянчева отново ще бъде предложена за председател на Народното събрание. „В Кърджали тя се справи отлично и затова ще я предложим за председател на парламента“, обясни още лидерът. Съставът на правителството ще бъде съобщен при получаването на мандата.

„Но този мандат трябва да го получи някой и да внесе документите. Аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва, ще се намеся. Толкова вече грозно постъпваха през тези месеци тези хора – към семейството ми, към дома ми. Колкото и да казват, че съм остарял, не ги съветвам да ме предизвикват", предупреди Борисов.

Десислава Атанасова ще е новият председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тази позиция в 44-тото НС заемаше Даниела Дариткова.

„Взех решение да се оттегля от двете места в парламента, за които ме избраха, за да им завра чекмеджета, лъжи, компромати в задния двор. Щели да правят комисия, народът направи комисия. Народът постави мен и ГЕРБ на първо място. Сега ще се отдръпна като премиер и като депутат, да видим ще забравят ли кой е Бойко Борисов. Щели да питат за плана за възстановяване. Томислав Дончев е депутат, ще ви го покаже. Цяло лято защо не написахте, като бяхте сигурни, че ще управлявате?“, попита той и добави: „Да видим Христо Иванов сега дали пак ще стъпи на „Росенец“.

„Резултатите са категорични, българският народ е мъдър. Той не даде превес нито на нас да управляваме самостоятелно, нито на тези, които организираха протестите, макар че от самохвалството на тези хора още аз не мога да се ориентирам кой точно го организира – много бащи имаше този протест – та Божков, та други, те трети… Всички се хвалят, че организирали протест. Това си беше един опит за преврат – да се избегнат редовни избори, да се върви със служебни избори, диктатура… Едно служебно правителство има само една задача – да проведе избори в една парламентарна република“, поясни още лидерът на ГЕРБ.

Даниел Митов беше назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки през юни 2014 година. Запази този пост и във второто правителство на Бойко Борисов.

Преди това той беше член на Демократи за силна България (ДСБ) и на Движение България на гражданите (ДБГ). После бе избран за депутат в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ и стана член на партията. „Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията“, съобщи самият той преди 4 дни.

ГЕРБ и СДС ще имат обща парламентарна група „ГЕРБ–СДС“, като ще бъде предложен и министър от квотата на СДС, стана ясно на извънредната пресконференция, в която участва и лидерът на СДС, Румен Христов. А Борисов даде и първата задача на новата ПГ на ГЕРБ – да внесе проект за промени в Изборния кодекс, с които да бъде въведена мажоритарна изборна система.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ