Даниела Везиева: Избухването на скандала в ДКК е добре пресметнато 

Даниела Везиева: Избухването на скандала в ДКК е добре пресметнато 

Даниела Везиева: Избухването на скандала в ДКК е добре пресметнато 

Това, което видях през последната седмица ми показва, че като че ли съм била много мека в решенията си, защото сега нямаше да сме свидетели на този скандал и то в момент, в който се съставя ново правителство. Този скандал, според мен, добре пресметнат във времето кога да избухне. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на икономиката Даниела Везиева по повод уволненията в Държавната консолидационна компания. 

Везиева възприема скандала като повод да се върне старият модел на управление, да се оплюва едно или друго търговско дружество и да се покрият раздадени милиони левове. Не се ангажира с мнение дали скандалът е лично насочен към Кирил Петков, който е предложил Ваня Караганева в ДКК. Министърът на икономиката обаче заяви, че всички решения в ДКК са взимани от целия борд на директорите, включително и те са назначили Ваня Караганева. 

По думите й, административен проблем по-скоро няма. "От проверките, които колегите извършиха в периода между вторник и петък, всичко това, което се изнесе в медиите, се оказа не толкова добре подплатено с фактология. Ваня Караганева е била назначена законно на поста си и не е истина и че е подписан рамков договор за милиони левове. За нея проблемът е, че някой не иска да промени стария модел на управление", посочи Везиева. Тя подчерта, че когато е станала министър на икономиката, е била готова на диалог и сътрудничество с директорите на компанията. 

ДКК освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор месец след назначаването й

Припомняме, че Съветът на директорите на ДКК обяви в началото на миналата седмица, че е освободил Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК само месец след нейното назначение. Като мотиви за уволнението й се посочват редица нарушения, които тя е извършила. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член.

От ДКК посочват, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор. 

Министър Везиева иска оставки заради уволнението на шефката на ДКК

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева обаче се застъпи за Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението за уволнение на Ваня Караганева. 

А от Държавната консолидационна компания отговориха на министър Везиева, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. 

"Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", допълват от дружеството. 

ОТ ГЕРБ пък припомниха, че по време на първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017-та година, Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието. След това Караганева е назначена без конкурс на ръководната позиция в ДКК и едва след като се вдига шум за това, е организиран конкурс и Караганева го печели. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ