ДБ иска временна комисия за промени в Конституцията

ДБ иска временна комисия за промени в Конституцията

ДБ иска временна комисия за промени в Конституцията

„Демократична България“ ще предложи да бъде  създадена временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. За това съобщи председателят на парламентарната група Христо Иванов в публикация в социалната мрежа Facebook.

Идеята е в комисията да се обсъждат промени в основния закон, свързани със съдебната реформа и върховенството на правото. Местата в състава ѝ ще бъдат разпределени по равно като всяка една от седемте парламентарни групи ще бъде поканена да излъчи по двама свои представители.

„Много е важно това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия съдебен съвет да влязат в сила и преди да бъде избран състав на кадровия орган“, посочи Иванов. По думите му промените са неизбежни заради препоръките на Венецианската комисия, Европейската комисия и Европейския съд на правата на човека, откъдето „призовават да осигурим в съдийската колегия на ВСС да имаме възможност да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. не са в кариерна зависимост от главния прокурор, а представляват парламента“.

„Има наличие на предпоставки за политически консенсус за конституционни промени“, смята Христо Иванов.

При встъпването си във втория мандат миналата седмица президентът Румен Радев заяви в парламента, че предприемането на стъпки към промени в Конституцията не трябва да се изчерпва само с ревизията на съдебната власт за отговорна прокуратура, „а и с разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за човешките права“. По думите му укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес.

По време на първия си мандат самият той заговори за свой  проект за промени в Конституцията, който все още не е представен. През ноември миналата година държавният глава каза, че наближава времето, в което ще внесе проекта за конституционни промени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ