Дебатите Тръмп-Байдън се превърнаха в хаотичен спектакъл

Дебатите Тръмп-Байдън се превърнаха в хаотичен спектакъл

Дебатите Тръмп-Байдън се превърнаха в хаотичен спектакъл

Обиди, подигравки, лични нападки - първите телевизионни дебати между Доналд Тръмп и Джо Байдън се превърнаха в особено хаотичен спектакъл тази нощ, отбелязва Франс прес. Това се случва едва 35 дни преди президентските избори, които се очертават да преминат при "високо напрежение", предава БТА.

Десетки милиони зрители гледаха дебатите по телевизията, по време на които 77-годишният кандидат на демократите Джо Байдън дори поиска в даден момент от 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп да "млъкне", преди да го нарече "клоун". "У вас няма нищо интелигентно", отвърна му пък Тръмп, който е в лоша позиция в допитванията до общественото мнение и който се надяваше по време на дебатите да извлече полза от евентуален гаф на Байдън, но това така и не се случи.

По време на диспута Тръмп се опита да обрисува противника си като марионетка на радикалната левица, когато става дума за такива теми като здравеопазването, сигурността и климатичните промени. Но бившият вицепрезидент на Барак Обама не отстъпи на удара. С поглед вперен в камерата, той периодично се обръщаше към американците и ги призоваваше да отидат да гласуват, за да "избегнат още четири години на лъжи". Байдън също така нарече Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни. според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

По време на дебатите Байдън се ангажира да приеме резултатите от изборите, а Тръмп избегна въпроса и се ограничи само да заяви, без доказателства в подкрепа на твърдението си, че вотът по пощата ще благоприятства изборните измами.

45-ият президент на САЩ имаше проблеми през целия дебат да поеме контрол върху ситуацията. Той се опитваше да прекъсва на няколко пъти Байдън, обръщайки се към него с "Джо" и накрая модераторът, журналистът от Фокс Нюз трябваше да му припомни правилата.

Тръмп попита Байдън дали е "за закона и реда" по време на една особено напрегната размяна на реплики и обвини противника си, че е "заложник на онези, които го поддържат в радикалната левица". Байдън обаче отвърна, че е за "закон и ред съчетани с правосъдие".

Байдън, от своя страна, обвини президента Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му "има системна несправедливост в тази страна".

Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.

"Вижте закона за престъпността от 1994 г., където ги нарекохте "суперхищници". Афроамериканците били "суперхищници". . . Те все още помнят това", каза Тръмп.

Милиардерът републиканец се опита да обвини Байдън, произлизащ от умереното крило на Демократическата партия, че иска една социалистическа здравна система -идея, бранена от радикалната левица. Байдън пък разкритикува желанието на Тръмп да наложи консервативна съдийка във Върховния съд точно преди президентските избори и разкритикува Тръмп, че иска да се отърве от закона за здравната реформа, въведен от Обама и осигуряващ достъп до здравни грижи за милиони неосигурени американци. Тръмп се защити от нападките като каза, че републиканците са спечелили изборите преди четири години и имат правото да правят това, за което Байдън ги критикува.

След това двамата над седемдесетгодишни кандидати се нахвърлиха един срещу друг по въпроса за влиянието на пандемията от COVID-19 върху САЩ, най-засегнатата страна в света по брой на жертвите (над 205 000). Тръмп каза на Байдън, че той никога е нямало да свърши работата, която е била свършена от него в борбата с пандемията, защото това "не му било в кръвта". Но Байдън му отвърна, че знае какво да прави и обвини Тръмп, че няма никакъв план срещу COVID-19.

Тръмп също така заяви, че Байдън ще затвори икономиката на САЩ при скок на инфекциите с коронавирус.

"Той ще я затвори отново и ще разруши тази страна", каза Тръмп и добави, че много хора ще пострадат при налагане на нова карантина.

Байдън отговори, че в момента заетостта е по-малка, отколкото когато Тръмп встъпи в длъжност преди близо четири години.

"Той трябваше да се погрижи за нуждите на американците, за да можем да отворим по безопасен начин" икономиката, каза бившият вицепрезидент.

Заради коронавируса двамата кандидати не се ръкуваха в началото на дебатите. Те говориха и пред ограничена публика в залата, сред която бяха двете им съпруги - Мелания и Джил, които и двете носеха маски.

По време на дебатите Тръмп на няколко пъти бе приканен от модератора на Крис Уолас да говори за данъците върху доходите си, предаде ДПА.

Въпросите бяха отправени след публикуването на доклад, в който се казваше, че Тръмп не е платил данъци за редица години и че е платил само 750 долара на година за 2016 г. и 2017 г.

"Платил съм милиони долари данъци, милиони долари данъци върху доходите", заяви в крайна сметка Тръмп по време на дебатите.

Президентът така и не е публикувал данъчните си декларации, което се превърна в традиция за претендентите за Белия дом в последно време.

Още преди началото на дебатите тази нощ във въздуха витаеше напрежение. Тръмп намекна, че Байдън може през дебатите да прибягва до слушалка, в която да му се казва какво да говори и как да се държи. Той поиска и тест за стимуланти за Байдън. От своя страна екипът на Байдън пък твърдеше, че президентският лагер е поискал от модератора Уолас да не споменава броя на жертвите на COVID-19. Републиканците обаче казаха, че това е лъжа.

Допитване на телевизия Си Би Ес сред зрителите на първия кандидат президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън показа, че едва 17 процента от анкетираните смятат, че той е преминал при позитивен тон и дискусията ги е информирала по редица въпроси, предаде ДПА.

69 процента от анкетираните обаче смятат, че тонът на дебатите е бил негативен и споделят, че останали "подразнени и обезпокоени" след тях. 48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на сайта на Си Ен Ен показва, че 6 от 10 анкетирани смятат, че Байдън е надделял, а едва 28 процента мислят, че Тръмп е победителят от дебатите.

Другите два президентски дебата са предвидени за 15 и 22 октомври, припомня Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ