От дебатите по вота: Борисов и кметът на Перник били като сиамски близнаци

От дебатите по вота: Борисов и кметът на Перник били като сиамски близнаци

От дебатите по вота: Борисов и кметът на Перник били като сиамски близнаци

Четвърти вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3. Четвърти опит за сваляне на властта. И четири дни, след като БСП внесе в деловодството на парламента вота на недоверие към управляващите заради политиката му по опазване на околната среда и водите, депутатите са в разгорещен дебат днес по темата.

„Правителството на Борисов вече е риск за България. Оставането му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава през неговата оставка“. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува от парламентарната трибуна управляващите, излагайки мотивите на внесения от левицата вот на недоверие на кабинета.

„Управлението на ГЕРБ е управление на кризи, които сами създават“, обобщи тя и отправи критики към ГЕРБ заради водната криза в Перник с думите: „Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие“. И посочи, че след 10-годишно управление на ГЕРБ и похарчени 3 млрд. лева, не е постигнат никакъв напредък в сектора, а загубите на вода в страната са около 60%, а в някои региони достигат и до 80%.

Нинова доваби към "пледоарията" си и обвинения за установените случаи на нерегламентиран внос на отпадъци, както и за замърсения въздух в София и други градове на страната: „Първи сме в Европа по мръсен въздух и проблемът не е само в София“. А последните данни за боклуците влезли от нас от третия свят, включително болнични такива, лидерката на Левицата обобщи така: „Прокуратурата откри планини от боклуци. Красива България бе превърната от Борисов в сметище“.

Ответната реакция от ГЕРБ не закъсня в лицето на депутата Георги Марков, който се обърна към БСП с думите: „Служебно правителство ли предлагате? Това е върхът на национална безотговорност. Перник да чака управата да си смени секретарките, пиарките, да си сложат портретите. Това ли искате? Това е пир по време на чума. Искате президента да решава водната криза, а той горкия, уважавам го, поне за това няма никаква вина“.

И похвали новият кмет на Перник Станислав Владимиров, който малко след като заел поста си започнал да се бори с водната криза в града. „Създаде се един тандем, дует, сиамски близнаци - премиерът и едно младо момче - кметът на Перник. Мен ме трогна това момче. То застана навръх Коледа и благодари на Борисов за средствата. То свърза личната си съдба с тази на Перник. ГЕРБ прави грешки, но вие никога не се явявате като алтернатива. Моля ви нещо, то е във ваш интерес - никога не споменавайте за рестарт на промяната. Защото не сме дебили, късопаметни. Вие съсипахте 90-те години. Вие създадохте паралелната държава, плаващо мнозинство, преструктуриране на парламента. Няма да ви позволим рестарт. Не ставате да управлявате България“, отсече Марков.

Управлението на ГЕРБ през последните години критикуваха и от ДПС, които вече обявиха, че ще подкрепят БСП при гласуването в зала на вота на недоверие. „Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това е закономерният резултат от 10- годишно некадърно управление. Държавата е в колапс. Многократно сме го заявявали и сме посочвали причините. Налице са доказателства за тежка некомпетентност, несистемно мислене и политическо късогледство. Неспособността на управляващите да се поучават от грешките, е свидетелство за невежество. Колкото и пъти да се повтаря една грешка, тя не води до качествена промяна в управленския модел”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна. И добави, че ГЕРБ не само няма да реши проблемите, а ще ги задълбочи.

А Павел Шопов от „Атака“ обобщи дебатите по този начин: „Това може би е последният опит да има предсрочни парламентарни избори, а свалянето на правителството ще отложи решаването на много от проблемите“. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ