Деца излязоха на лежащ протест пред Белия дом

Деца излязоха на лежащ протест пред Белия дом

Деца излязоха на лежащ протест пред Белия дом

Няколко десетки ученици организираха лежащ протест пред Белия дом с искане да се засили контролът върху търговията с огнестрелни оръжия, съобщава Би Би Си. Поводът за протеста е масовото убийство в училище във Флорида миналата седмица. 17 души бяха застреляни от 17-годишен бивш ученик на гимназията.

Идеята за лежащия протест е на две момичета – Елинор Нехтерлайн и Уитни Боуън, разказва Си Ен Ен. Двете първо смятали да съберат 17 свои ученици и да ги помолят да лежат в продължение на 3 минути на тротоара пред Белия дом. Точно за 3 минути стрелецът Никълъс Крус е убил 17-те си жертви във Флорида.

Постепенно обаче идеята се разраснала чрез социалните мрежи и към протеста се присъединили над 100 души – ученици, родители и учители.

Част от протестиращите деца легнали на тротоара в позите на убитите във Флорида. Други държали плаката с надписи „Аз ли съм следващият?“, „Обичайте децата, не оръжието“, „NRA, ръцете ви са окървавени“ (NRA е националната оръжейна асоциация, която има мощно лоби във властта, на последните избори подкрепи Доналд Тръмп, бел. ред).

Президентът Тръмп първоначално се опита да заобиколи темата за оръжието на стрелеца от Флорида, като обвини ФБР, че е пренебрегнало сигналите, докато се заминава с разследването на руската намеса в изборите. Вчера той се съгласи, че трябва да се подобри системата на федералните проверки на досиетата на купувачите на оръжие, но пак отклони темата за ограничаването на продажбите на оръжие.

Тръмп е обсъдил с републиканския сенатор Джон Корнин нов законопроект за продажбата в оръжие, в който не се предвиждат никакви нови ограничения при покупката, а само по-щателни проверки на купувачите.

Според американски медии 17-годишният Никълъс Крус е купил напълно легално през миналата година 7 пушки, въпреки че е бил наблюдаван от социалните служби заради психическите му проблеми.

На протеста пред Белия дом вчера се появиха и противници на контрола върху търговията с оръжия. От 2012 г. Националната оръжейна асоциация (NRA) активно прокарва идеята учителите да носят оръжие в училище.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ