Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Делегация на Гуайдо посети Ватикана и Италия

19

Guliver / Getty images

Делегация, представляваща венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, се срещна с представители на Ватикана, предаде Асошиейтед прес. Срещата се проведе в момент, в който социалистическият президент на Венецуела Николас Мадуро призова Ватикана да се намеси в политическата криза в страната, напомня БТА.

Ватикана не съобщи кой е участвал в срещата, но делегацията бе снимана с монсеньор Едгар Пеня Пара, родения във Венецуела заместник държавен секретар на Ватикана. Неговият шеф - главният секретар Пиетро Паролин е експерт по Венецуела заради годините, които прекара в нунциатурата на Ватикана в Каракас.

По време на срещата представители от ватиканския Държавен секретариат са казали на венецуелските представители, че папа Франциск е съпричастен с всички венецуелци, които страдат. Ватиканските представители са изразили сериозно безпокойство от ситуацията във Венецуела и необходимостта от справедливо и мирно решение, което да бъде намерено бързо, за да се преодолее кризата, при което да бъдат спазени човешките права и да се избегне кръвопролитието и при което да се мисли за благосъстоянието на всички жители на Венецуела.

Делегацията, представляваща Гуайдо имаше среща и с италиански представител по-рано днес, предаде АНСА. Тя беше приета в италианското външно министерство от външния министър Енцо Моаверо Миланези от името на премиера Джузепе Конте. В делегацията влизат председателят на комисията по външни дела във венецуелското Национално събрание Франсиско Сукре, бившият кмет на Каракас Антонио Ледесма и Родриго Диаманти, представител на Хуан Гуайдо по въпроса за осигуряване на спешна помощ от Европа, се казва в изявление на италианското външно министерство.

Същевременно италианският вътрешен министър Матео Салвини разговаря по телефона с Хуан Гуайдо, предаде АНСА.

Салвини определи разговора като сърдечен. В него той е потвърдил твърдата позиция, възприета срещу Мадуро и пълната подкрепа за конституционния курс за насрочване на свободни избори възможно най-скоро във Венецуела.

още по темата
още от Политика
23
Петък
Август