Демокрацията и партията на Макрон - големите губещи на местните избори във Франция

Демокрацията и партията на Макрон - големите губещи на местните избори във Франция

Демокрацията и партията на Макрон - големите губещи на местните избори във Франция

Големите губещи от провелия се вчера втория тур на местните избори във Франция са двама. Първият е демокрацията – само 40% от имащите право на глас са отишли до урните. Вторият е президентът Еманюел Макрон, чиято основна политическа база гласоподаватели - жителите на големите градове, дадоха вота си за Зелените, пише Лионел Ламберт от Блумбърг.

Френската зелена партия (EELV) победи в редица големи градове страната, включително Лион, Страсбург и Бордо, докато в столицата Париж социалистката Ан Идалго спечели втори мандат на кметския пост.

Ниската избирателна активност и представянето на партията на Еманюел Макрон "Република, напред!" отразяват пълния провал на предизборната кампания в страната. Първоначалният кандидат на Макрон за кметството на Париж Бенжамен Гриво се оттегли от надпреварата още през февруари след разпространение на видео със сексуално съдържание. Месец по-късно Франция бе ударена тежко от пандемията от COVID-19, която напълно засенчи първия тур на местните избори. По тази причина вторият тур бе отложен с три месеца, но дори това не помогна за връщане на гласоподавателите до урните.

Резултатите от този вот обаче ще имат трайни последствия за френското общество. През последните години темата за околната среда придобива все по-голямо значение сред избирателите, като според анкета от 2019 г., проведена в 120-те най-големи градове във Франция, тя е била на второ място по значимост след националната сигурност. В друго прочуване от този месец, 56% от французите казват, че искат в страната да бъде въведен икономически модел, който защитава природата, вместо да е фокусиран върху създаването на работни места.

За тези резултати роля играе и тенденцията за деглобализация, като повечето французи подкрепят обратното завръщане на изнесени в чужбина производства и въвеждането на по-протекционистки политики в отговор на пандемията от COVID-19. Жителите на големите градове, гневни заради мръсния въздух и постоянните задръствания от масовото използване на автомобили, са особено негативно настроени към статуквото. В Лион предизборната кампания на Зелените бе базирана на превръщането на града в по-приветливо място за колоездачи и подобряването на градския транспорт, докато десните кандидати залагаха на екстравагантни проекти, като разширяване на околовръстния път.

Макар че Макрон е доста по-отворен към екологичните политики от основния си конкурент на последните президентски избори в страната – кандидата на крайнодесните Марин Льо Пен, той не се съобрази с исканията на своята предимно градска база. Партията на Макрон така и не успя да се утвърди на местно ниво, като популярността на самия президент продължава да спада. Цикълът от протести и законови промени – от пенсионната реформа до  реформата за горивата, накараха много хора, които подкрепиха Макрон срещу Льо Пен да се обърнат към други партии.

По време на президентските избори през 2017 г. 42-годишният бивш банкер привлече 90% от вота в Париж. На европейските избори през миналата година неговата партия спечели 33% от вота в столицата. Вчера обаче кандидатът на Макрон в Париж остана на трето място зад Идалго и кандидата на "Републиканците".

Тези резултати обаче не могат да бъдат използвани за прогноза за предстоящите през 2022 г. президентски избори. Франция е силно поляризирана в национален мащаб страна, както в идеологически, така и в икономически аспекти, въпреки сравнително ниските нива на неравенство на доходите и силната социална система. Движенията като „жълтите жилетки“ показват нарастваща пропаст между бедни и богати, между елитите от големите градове и жителите на по-малките градчета от провинцията.

Въпреки това, вчерашния вот демонстрира потенциала за изненади в предстоящите избори и по-нататъшна фрагментация на френския електорат. Пандемията от COVID-19 постави реформите на Макрон на пауза, като много анализатори очакват това да означава промени в правителството на френския президент. Тези рокади може да включват премахване на набиращия популярност премиер Едуард Филип, който може да се превърне в конкурент на Макрон на предстоящите избори. Освен това френският президент ще трябва да намери начин да привлече някои от гласоподавателите на Зелените, като представи прогресивни политики и екологични проекти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ