ДБ оттегли доверието си от кметицата на столичния район "Красно село" след скандал с евросредства

ДБ оттегли доверието си от кметицата на столичния район Красно село след скандал с евросредства

ДБ оттегли доверието си от кметицата на столичния район "Красно село" след скандал с евросредства

"Демократична България" оттегли доверието си от кмета на "Красно село" Росина Станиславова след скандала, който се разрази вчера във финансовата комисия към Столичния общински съвет. Тогава стана ясно, че Станиславова, издигната от ДБ на местните избори, е платила на себе си и свои служители част от парите по европейска програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" или по-конкретно 41 526 лева. Проектът се изпълнява от май, 2020 г. и продължава до март тази година. За този период кметът на столичния район е получил 7602 лв. възнаграждения като ръководител на проекта. Станиславова беше изслушана от комисията, но отказа да съобщи дали и колко пари допълнително е получила.

"Кметът на район "Красно село" гжа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма. Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, “Демократична България” дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", обясняват от "Демократична България".  

От партията  призоваха и за пълен одит на приложението на тази програма във всички софийски райони и настояваме резултатите да бъдат направени публични. 

Самата Станиславова заяви на извънредна пресконференция днес, че жалбите срещу нея били манипулирани, а екипът й бил изцяло посветен на работата си. "Не става въпрос за някаква злоупотреба на кмета, което е смешно и нелепо в тази ситуация, а за това, че сме подразнили някого със своята компетентност и стигайки до един добър резултат за хората. Общата стойност на проекта на район "Красно село" е 365 хил. лв. Индикативният брой на потребителите е 230, докато общината е обслужила 510 лица, тоест сме преизпълнили два пъти проекта. В рамките му сме предвидили средства за персонал, популяризиране, за дезинфектанти, предпазни средства", каза тя.

След публикациите в медиите управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) обяви, че ще извърши проверки на всичките 17 столични района, които предоставят услуги по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3", включително и на проекта на столичния район "Красно село". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ