Демократите внесоха резолюция за импийчмънт на Тръмп

Демократите внесоха резолюция за импийчмънт на Тръмп

Демократите внесоха резолюция за импийчмънт на Тръмп

Демократите в Камарата на представителите внесоха за официално разглеждане резолюция за импийчмънта на президента Доналд Тръмп, който може да бъде гласуван още тази седмица, освен ако вицепрезидентът Майк Пенс не се възползва от конституционното си право за отстраняване на държавния глава, позовавайки се на 25-ата поправка, предаде Bloomberg.

Повечето членове на контролираната от Демократическата партия камара се присъединиха към резолюцията, водена от Дейвид Сицилин, Джейми Раскин и Тед Лиу, които обвиняват Тръмп в подбуда към бунт на сградата на американския Конгрес.

Според Сицилин документът има достатъчна подкрепа от депутатите, включително от републиканци. Те обаче блокираха разглеждането на документа.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че ако Пенс не отговори на поставения ултиматум в следващите 24 часа, долната камара на Конгреса ще пристъпи към гласуване на резолюцията за импийчмънт, като това може да се случи в идната сряда.

Някои демократи притискат Пелоси да отложи изпращането на документа до Сената, в случай че бъдат събрани достатъчно гласове. Мотивът е, че процесът по импийчмънт може да възпрепятства началото на мандата на администрацията на Джо Байдън, който трябва да встъпи в длъжност след малко повече от седмица.

Сенатът обаче е в почивка и процес срещу Тръмп е възможно да започне не по-рано от 20 януари. Миналата седмица новоизбраният президент отбеляза, че импийчмънтът е въпрос, който Конгресът трябва да реши, но инаугурацията му би била най-бързият път, по който Тръмп да напусне властта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ